PAME-ammattiliitto ja KKE:n kommunistit Kreikan työväestön oikeuksien puolesta

Kreikan Syriza-Anel hallitus ja oikeistopuolue Uusi Demokratia ottivat yhteen syyskuun toisena viikonloppuna Thessalonikin vuotuisessa messutapahtumassa teemalla ”kuka palvelee paremmin tarkoitusta palauttaa suuryhtiöiden voittojen taso”.

Thessalonikin kansainväliset messut ovat Kreikassa pidettävä vuosittainen kaupallinen tapahtuma, jolla on suuri merkitys Kreikassa ja Kaakkois-Euroopassa. Se pidetään Thessalonikin kansainvälisessä messukeskuksessa. Messu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1926.

Maan pääministeri osallistuu tavan mukaan tähän tapahtumaan ja pitää puheen tulevan kauden politiikastaan. Siksi tapahtumalla on poliittinen merkitys sen kaupallisen merkityksen lisäksi.

Todellisuus on työläisille armoton

Hallitus joka pitää pilkkanaan palkansaajia ja kansaa, puhuu jälleen ”oikeudenmukaisesta kehityksestä”, jonka mukaan suuryritysten voitot ja työtätekevien ja vähävaraisten kansankerrosten oikeudet voitaisiin yhdistää. Pääoppositio, jonka muodostaa oikeisto, syyttää hallitusta taas myöhästelystä ja epävarmuudesta, jotka vaikeuttavat kehitystä.

Todellisuus on kuitenkin armoton. Heidän ”oikeudenmukainen kehityksensä” rakentuu niille raunioille, joita on jäljellä työläisten ja kansan oikeuksista. Sen edellytys on, että säilytetään koko se työlainsäädännön keskiaikaisen kehys, joka muodostuu pätkätöistä, nälkäpalkoista sekä tiukennetusta työtahdista ja työturvan puutteellisuuksista.

Tähän kaikkeen antoi taistelumielisen vastauksensa PAME-ammattiliittojen organisoima mielenosoitus 9. syyskuuta.

Kreikan hallitus valmistelee uutta työväestön vastaista lakisäädöstä

Uusien lakien valmistelu on vaatimuksena ja jatkumona sille ns. kolmannelle EU-troikan arvioinnille, joka oli perustana Kreikan uuden lainaerän saamiselle. Mainittakoon, että edellisten arvioiden samantyyppisten lakimääräysten allekirjoitusten muste on tuskin ehtinyt kuivua, kun näitä uusia alettiin jo valmistella.

Saadakseen kaiken läpi mahdollisimman vähillä vastalauseilla, verhoilee Syriza-Anel hallitus taas kerran asioita korulauseillaan ja nimeää tekonsa ”työläisystävällisillä” nimillä. Se puhuu mm. ”työtätekevien suojan voimistamisesta”, mutta jättää samalla mainitsematta, että entinen työläisvastainen lakien kehys on silti voimissaan.

Sitä työnantajapuoli käyttää häikäilemättömästi hyväkseen. Tässä muutamia esimerkkejä: joukkoirtisanomiset on laillistettu ja laajennettu niitä lähes ilman ehtoja, sunnuntaipyhät työtätekeviltä on poistettu, yksityisten ”orjatyövoimatoimistojen” toimintaa on avustettu, ja paljon muita työtätekevien oikeuksia polkevia järjestelyjä on viety läpi.

Tässä valmistelussa olevassa lakiehdotuksessa on edetty vielä törkeimpiin toimenpiteisiin. Lakko-oikeutta aiotaan rajoittaa ja samalla asettaa esteitä ammattiliittotoimintaan osallistumiselle. PAME-ammattiliitot kutsuvat kaikkia ilmaisemaan vastalauseensa näille uusille ja vanhoille lakiehdotuksille.
PAMEn suuri mielenosoitus heikennyksiä vastaan

PAME kokosi rivinsä ja työtätekevät Thessalonikissa 9. syyskuuta mielenosoitukseen vastalauseena uutta kansanvastaista hyökkäystä vastaan. Valtaisa määrä kansalaisia oli kokoontunut Thessalonikin keskusaukiolle antaman vastauksensa sille politiikalle, jota Kreikan hallitus on pääministeri Tsiprasin johdolla julistamassa ja toteuttamassa.

Mielenosoitukseen oli tullut kaikkialta Pohjois-Kreikasta työtätekeviä, eläkeläisiä, työttömiä, naisia, nuoria, maanviljelijöitä ja pienyrittäjiä. PAME-ammattiliittojen liput liehuivat ja paikalla oli myös KKE:n puheenjohtaja Dimitris Kutsumbas. Hän totesi, että tämä on vain alku mielenosoituksille ja luokkakantaisen ammattiyhdistysliikkeen tuleville toimille.

Mielenosoitukseen osallistuivat eri alojen ammattiliitot ja muu kansalaisjärjestöjen verkosto. Mielenosoitusta oli järjestelty pitkään ja liittojen edustajat kävivät kuukausia työpaikoilla, tehtaissa ja informoivat tulevista tapahtumista.

Jätehuollon ammattiliittovastaava N. Natzme : ”Työpaikoilla vallitsee pelko irtisanomisista ja työnantajan terrorisoi tiukennetulla työtahdilla ja työaikojen polkemisella. Silti ammattiliittoihin uskaltautuu lisää väkeä”.

Kommunistien vastaus Syriza-Anel hallitukselle ja pääministerille

Kreikan kommunistisen puolueen (KKE) puheenjohtaja Dimitris Kutsumbasin kannanotto koskien pääministerin julistuksia Thessalonikissa.

“Pääministeri Tsiprasin puhe ja hänen julistuksena tulee olemaan jo monesti kuultuja suuria sanoja. Hän puhuu kehityksestä. Kysymys kuuluu: kehitys kenelle? Siihen tulee antaa vastauksensa Kreikan kansa. Tsiprasin ja muiden kehitys on kehitystä, joka on suunnattu suuryhtiöille ja pääomalle. Se ei ole kehitystä työtätekeville, maanviljelijöille, pienyrittäjille, nuorille ja tavallisten kansankerrosten perheille. Kehitys, jota pääministeri kumppaneineen julistaa, jota he tavoittelevat, tuo voittoja vain suuryrityksille ja pääomalle, eikä mitään muuta.

Paitsi että tulemme kuulemaan taas, niin kuin joka vuosi Thessalonikin tapahtumassa, ja jokaisen vaalikauden aikana, niitä samoja vakuutteluja ja lupauksia, jotka jäävät arkistokaappeihin ilman että niitä koskaan toteutetaan. Sitä vastoin toteutetaan uusia säädöksiä ja kansanvastaisia toimia.

Ratkaisu tänään tähän kaikkeen löytyy työväen taistelusta, ja sen yhteistoiminnasta muiden vähävaraisten kansankerrosten kanssa saavuttaakseen ja vaatiakseen sille kuuluvat palkat, eläkkeet ja kaikenlaiset etuudet yhteiskunnan jäseninä. Saadakseen takaisin työsopimukset, yhteiset ja yleiset. Ja tietenkin tavoitteena tällä taistelulla on kaikkien EU:n kanssa solmittujen muistioiden-sopimusten mitätöiminen, jotka ovat tuoneet kansan ja työtätekevien vastaiset lait ja säännökset. Näitä kaikkia on tuonut jo edelliset oikeiston ja sosialidemokraattisten voimien hallitukset ja nyt heikennyksiä jatkaa samalla tyylillä Syrizan hallitus.

Syrizan hallituksen ja sen pääministerin Tsiprasin politiikan alamäellä ei ole loppua eikä pohjaa. Jos tutkimme ja luemme Pasokin aikaisen pääministeri Papandreun julistuksia 1980-luvulta, voimme todistaa Syrizan ei ainoastaan muuntautumisen täsmälleen Pasokin kaltaiseksi, vaan että se on ottanut askeleen eteenpäin. Syriza on muuttunut klassiseksi porvaripuolueeksi, kun otetaan huomioon tämän päivän taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne.”

TKS/Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 10/2017

PAME-ammattiliitto ja KKE:n kommunistit Kreikan työväestön oikeuksien puolesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *