Perinteinen Pohjolan kalottialueen kommunistien kokous pidettiin tänä vuonna 1.9.-2.9. Pohjois-Norjassa Tromssassa. Kokouksen koollekutsumisesta ja järjestelyistä vastasivat Norjan kommunistisen puolueen Tromssan ja Finnmarkin alueen järjestöt.

Kokoukseen ovat osallistuneet aikaisemmin Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kommunistit. Tänä vuonna myös Tanskan kommunistit olivat lähettäneet tarkkailijan kokoukseen.

Alla Tanskan kommunistien tärkeä ja ajankohtainen puheenvuoro Tromssan kokouksessa ja tapaamisessa. Sotaliitto Nato kun on aloittanut 25.10. vuosikymmeniin suurimman Pohjoismaissa järjestetyn Trident Juncture-sotaharjoituksen. Se kestää kaksi viikkoa ja päättyy 7.11. Sotaharjoitukseen osallistuu kaikkiaan yli 40 000 sotilasta 30 maasta. Suomi toimii sotaharjoituksessa kumppani- ja isäntämaan roolissa.

 

Tanskan hallitus noudattaa Naton iskulausetta  ”rauhaa voiman avulla”

Tanskan pääministeri ja puolustusministeri veivät mukanaan Naton huippukokoukseen Brysselissä heinäkuussa lahjan Trumpille. Lahjana oli lupaus Latvian tukikohdan vakituiseksi miehittämiseksi sijoittamalla sinne 1500 tanskalaista sotilasta.

Huippukokouksen aikana käynnistettiin useita aloitteita, joiden tavoite on Naton vahvistuksien ja nopean sotilaallisen etenemisen varmistaminen esim. Baltian maihin, ja se että näillä mailla on sopivasti Nato-sotilaiden majoitukseen ja vastaanottamiseen tarkoitettuja lentokenttiä ja kasarmeja.

Manner-Tanskan eteläosa Jyllanti, joka on Saksan rajanaapuri ja on hyvin lähellä Itämertä, on määrätty Naton sotilasjoukkojen asemapaikaksi Pohjoismaiden puolustamista varten.

Sotasuunnitelmiin sisältyy 27 kappaletta F35-hävittäjää, joiden harjoituskenttä on Etelä-Jyllannissa Skrydtsrupin kylän ja Saksan rajan lähellä. Myöskin Itämerellä sijaitsevat fregatit sisältyvät sotasuunnitelmiin.

Bornholmin saarella Itämeressä on kasvava määrä Venäjään kohdistuvaa vahtimista ja tarkkailua. Sama koskee Ruotsin Gotlannin saarta.

Aseistariisuntaa – ei sotaväen lisäämistä

Tätä otsikkoa käyttäen teki rauhanliike Saksassa aloitteen ja käynnisti kampanjan allekirjoituksien keräämiseksi.

Kansalaisadressi on mielenosoitus USA:n presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Trumpin vaatimuksena kun on Nato-maiden sotilasmenojen nostaminen kahteen prosenttiin maiden bruttokansantulosta.

Saksan Kommunistinen Puolue oli asettanut itselleen tavoitteen kerätä 30 000 allekirjoitusta esitettäväksi lehdistöfestivaalissa Dortmundissa syyskuun alussa.

Tavoite toteutui selvästi, sillä allekirjoituksia kerättiin 32 000. Ja tämä oli saavutettu hyvissä ajoin ennen festivaalin alkua.

Kommunistinen Puolue Tanskassa (KPiD)

Hjørdis Nielsen

 

Käännös Serge R.

Työkansan Sanomat 12/2018

Pohjoiskalotin kokous ja tapaaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *