Porvaristo huolissaan kansan luottamuksesta

Oikeusministeriö järjesti 8.1. Säätytalolla seminaarin vaalivaikuttamisesta. Esityksiä pitämään oli kutsuttu oikeusministeri Antti Häkkäsen lisäksi muun muassa Ruotsin vaaliviranomainen Anna Nyqvist, sekä edustajat Facebookilta ja Microsoftilta.

“Vaalivaikuttaminen”-sanalla tarkoitetaan tässä yhteydessä laittomia keinoja kuten hakkerointia tai muuta suoraa yritystä väärentää vaalien tulosta.  Mutta myös asioita, joiden laittomuus on kyseenalaista, kuten huhujen, “valeuutisten” tai muiden viestintäkeinojen käyttöä ihmisten luottamuksen tai vaaliaktiivisuuden alentamiseksi.

Asiat yhdistettiin seminaarissa toisiinsa hieman hämäävästi, onhan uutisten ja “valeuutisten” välinen raja usein subjektiivinen. Oletettavasti uutisten todellisuudesta päättää porvari.

Seminaari luo epäluottamusta itsessään

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Jarno Limnéll esitti suurimman osan kehittyneiden talouksien (mature economies) kansalaisista kuluttavan enemmän valheellista kuin todellista tietoa vuoteen 2022 mennessä. Limnéll, kuin myös seminaarin järjestäjät ja puhujat yleensä, määritteli vaaleihin vaikuttamisen olevan epäluottamuksen luomista.

Tällä logiikalla koko seminaari on osa mediassa käynnissä olevaa kampanjaa, jolla maalataan mörköjä seinille ulkovaltojen hyökkäyksestä “vapaata” läntistä demokratiaa vastaan. Huomattavaa oli Limnéllin esityksessä käytetty sanavalinta “mature economies”, ikäänkuin “vähemmän kehittyneet” taloudet eivät olisi jatkuvan imperialistien hyökkäyksien kohteena muutenkin.

Kehitysmailla on tosin huolenaan valeuutisia suoranaisemmat hyökkäykset omia vaalejaan vastaan Yhdysvaltojen rahoittamien vallankaappausten ja sotien muodossa.

Suomessa ei uhkaa vaalivaikuttamiselle

Seminaarin puhujat ja oikeusministeriö tiedostavat, ettei vaalivaikuttamisen uhkaa Suomen vaaleissa ole. Tästä kiitos kuuluu ilmeisesti itsenäiselle ja monipuoliselle mediallemme. Missä tämä monipuolisuus lienee, sitä sietää etsiä. Suomen median lähteinä toimivat yksinomaan länsimaiset angloamerikkalaiset osapuolet, ja kritiikittömästi voidaan julkaista mitä tahansa dollarein rahoitettua.

Siitä huolimatta, että uhan poissaolo tiedostetaan, kaikki keinot halutaan silti pitää pöydällä “kansainvälisten esimerkkien” varjolla. Mikäli esimerkiksi Venäjä-hysterian ylläpito huomion viemiseksi muualta nähdään vaalien jälkeen hyödylliseksi, sitä ei suinkaan suljeta pois.

Suuret puolueet eivät luokkapohjiltaan eroa toisistaan, mutta tulos ei silti ole jokaisen mieleen.

Työläisten tulee muistaa nykyisen järjestelmän olevan demokratiaa vain porvareille, jotka tekevät kaikkensa pysyäkseen vallassa, ja että porvareiden hallussa oleva media palvelee tätä tarkoitusperää. Siitä syystä työväen tuleekin olla varuillaan vaalivaikuttamisen takia – porvareiden vaalivaikuttamisen.

Työkansan Sanomat 1/2019

Porvaristo huolissaan kansan luottamuksesta

Hakutulokset “Porvaristo huolissaan kansan luottamuksesta

  • 20.1.2019 17:13:sta
    Permalink

    Eikös se ole niin että ääntenlaskentaa suorittaa Tieto Oyj joka on porvarien omistuksessa? Meneeköhän kaikki työläisehdokkaille annetut äänet suoraan esim. Kokoomukselle?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *