Porvoo-idyllin kääntöpuoli: Peruspalveluista leikataan ja suuryrityksille annetaan

Porvoon kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.6. pääkohdiltaan yksimielisesti pitkään valmistellun ”kestävän kehityksen ohjelman”. Sen valmistelu on ollut johtavien virkamiesten ja pienen paikallispoliitikkojen ryhmän käsissä.

Nyt hyväksytty ohjelma leikkaa perus- ja sosiaalipalveluista lähes 5 miljoonaa euroa. Samaan aikaan suuryrityksien tarpeisiin investoidaan noin 25 miljoonaa euroa. Hyödyn saajia ovat mm. SOK:n ABC-ketju ja Kulloon uudelle yritysalueelle rantautuvat yhtiöt.

Ennen kaupunginvaltuuston kokousta kaikkien valtuustoryhmien johtajat, oikeistosta vasemmistoon, vetosivat yksimielisen päätöksenteon puolesta. Porvooseen pesiytynyt vääränlainen konsensus kun näytti hajoavan aktiivisten kaupunkilaisten kritiikkiin ja Ktp:n Porvoon osaston jäsenten vastalauseisiin.

Kummastusta on herättänyt myös se, että Porvoon valtuustoryhmien politiikkaporvoo-nettisivustolla sensuroitiin lähes kaikki kritiikki ja ”toisinajattelijat” poistettiin kokonaan sivustolta. Sama poissulkeminen näkyi myös paikallislehtien sivuilla. Vaihtoehtoista kehitysohjelmaa esittävien kirjoituksia ei julkaistu edes yleisönosastoissa.

Porvoon talousarvio sisältää tälle vuodelle noin 390  miljoonan euron käyttötalouden menot. Velkaa on lähes 180 miljoonaa. Se kasvaa tänä vuonna miljoonilla ja ”kestävän kehityksen ohjelman” toteutuessa velka ylittää 200 miljoonan rajan.

Jos eduskunta hyväksyy Marinin viisikkohallituksen sote-esityksen Porvoollakin on edessään uusi tilanne. Käyttötaloudesta poistuisi perustettaville sote-maakunnille sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi. Tämän vuoden käyttötalouteen verrattuna kaupungin sivistystoimeen, kaupunkikehitykseen ja hallintoon jäisi noin 130 miljoonaa euroa.

Millä tuo edessä oleva yli 200 miljoonan euron velka maksetaan? Siihen eivät riitä ainakaan ne kynnysrahat, joita kaupungin pienelle poliitikkojohdolle maksetaan myötämielisyydestä.

Porvoo-idyllin kääntöpuoli: Peruspalveluista leikataan ja suuryrityksille annetaan
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *