Posti polkee palkkoja – Rinteen hallitus hyväksyy?

Posti siirtää marraskuun alusta lajittelutyötä tekevät postilaiset halvempaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen.  Postin pakettilajittelijat  kuuluvat näillä näkymin jatkossa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn neuvotteleman sopimuksen sijaan Teollisuusliiton jakelijoita koskevaan työehtosopimukseen.

Siirron seurauksena nykyiset pakettilajittelijoiden palkat putoavat kolmanneksella viimeistään kahden vuoden kuluttua. Ammattiliitto PAU on kertonut vastustavansa tätä työehtoshoppailua. Antti Rinteen hallitus ja valtionyhtiöiden omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ovat kertoneet tukevansa Postin ja sen hallituksen toimintaa.

PAUn valtuusto totesi syyskuun kokouksessaan yksimielisesti, että postialalla ei ole työehtosopimuksen päättyessä työrauhaa ennen kuin pakettilajittelijat ovat siirtyneet takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen. Sopimuksen voimassaolo päättyy lokakuun lopussa.

Postin johto yritti murtaa aikaisemmin postilaisten lakon, jolla puolustettiin palkkoja. Samaa keinoa käytetään taas, sillä osa Postin pakettilajittelijoista on saanut kirjeen, jossa väitetään pääluottamusmiesten neuvottelevan tuotantopalkkioista palkka-alen kohteeksi joutuneille.

PAU torjuu jyrkästi kirjeen väittämän. Pääluottamusmiehet  eivät neuvottele työnantajan kanssa tuotantopalkkiomallista tai mistään muustakaan työehtosopimuksen vaihtoon liittyvästä asiasta.  Ainoa vaihtoehto on tuoda lajittelijat  takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen piiriin.

PAU valmistautuu työtaisteluun palkka-alea vastaan. Kyse on laajemminkin työväen etujen puolustamisesta. SAK:n ja ammattiliittojen on annettava kaikki tuki postilaisille, myötätuntolakot mukaan lukien.

Työkansan Sanomat 11/2019

Authors

Posti polkee palkkoja – Rinteen hallitus hyväksyy?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *