Posti romuttaa palkka- ja työehtoja

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Postin välinen työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. PAU ja Postia edustava työnantajaliitto Palta ovat jättäneet viralliset työehtosopimustavoitteensa, mutta mistään ei ole oikeasti päästy neuvottelemaan. Näin alan sopimukseton tila alkaa marraskuun 1. päivästä.

PAU:n hallitus oli koolla 16.10  teki alustavat päätökset jatkotoimista, joihin kuuluu työtaisteluihin valmistautuminen. Työtaisteluista ja vauhdituslakoista tekee ammattiliitossa päätökset sen hallitus. PAU:n valtuusto vahvisti 21.10. syyskokouksessaan liiton hallituksen tekemät päätökset.

Työtaisteluihin valmistautumisen syy on postilaisten työehtojen romuttaminen. Sitä Posti yrittää marraskuun alusta pakettilajittelijoille liikkeenluovutuksen avulla. Samaa yritetään toteuttaa muiden postilaisten osalta työehtosopimusneuvottelujen kautta.

Romuttaminen tehdään Teollisuusliiton ja Medialiiton jakelua koskevalla työehtosopimuksella. Se on paljon heikompi kuin PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus. Palkat alenisivat kahden vuoden siirtymäajan jälkeen vähintään kolmanneksella.

Palkkaleikkuri tekisi tuhojaan myös haittatyökorvauksissa.  Vaarassa ovat mm. iltalisä, yötyölisä, lauantaityökorvaus,  osa-aikaisten lisätyökorvaus, hälytysraha ja arkipyhäkorvaus.

Heikennysten lisäksi työnantajapuoli on kertonut hakevansa tavoitteillaan myös joustavuutta. Kyse on jaksotyöstä, joka on aiheuttanut jo monilla työpaikoilla ulosmarsseja ja lakkoja.

PAU:n mukaan Postin tavoitteiden hyväksyminen merkitsisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja epävarmoja työaikamalleja.  Niitä on mahdoton hyväksyä ja ne ovat ajamassa alan työtaisteluihin.

Työkansan Sanomat 12/2019

Posti romuttaa palkka- ja työehtoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *