Postilaisten lakko puri – työehtoshoppailu aikalisälle!

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti sunnuntaina 1.9. lakon, jolla vastustettiin Postin työehtoshoppailua, mikä olisi onnistuessaan merkinnyt palkkojen ja työehtojen romuttamista. Lakko alkoi postin käsittelyn ja lajittelun työtehtävissä ja sen piti päättyä keskiviikkona 4.9. Lakko päättyi kuitenkin jo päivää aikaisemmin postilaisten peräänantamattomuuden ja jo päätettyjen tukilakkojen paineessa.

Ammattiliitto PAU:n mukaanlakko oli vastaus Postin yksipuoliselle ilmoitukselle siirtää työt Teollisuusliiton ja Medialiiton neuvottelemaan Jakajien työehtosopimukseen. Siirto tarkoittaisi käytännössä työntekijöille mm. 30% – 50% palkanalennuksia ja muita työehtoheikennyksiä.

Postin suuripalkkainen johto yritti murtaa lakkoa vuokratyöfirmojen ja pelottelun avulla. Yritys ei onnistunut ja koko työehtoshoppailu joutui toistaiseksi aikalisälle, kun Rinteen hallituksen ja vastuuministeri Paateron oli pakko puuttua peliin. Postihan on valtion kokonaan omistama yritys ja sen toiminta perustuu lakiin.

PAU:n työehtosopimus päättyy vajaan kahden kuukauden kuluttua lokakuun lopussa. Nähtäväksi jää yrittääkö valtio omistajana ja juuri nimitetty postin uusi hallitus vesittää työnantajaliitto Paltan avulla ammattiliiton taisteleman osavoiton.

PAU:n jäsenistön on nyt oltava valppaana ja jatkettava tarvittaessa työtaistelutoimia. Myös muissa ammattiliitoissa on valmistauduttava tukitoimiin. Eikä SAK:n sosialidemokraateista ja vasemmistoliittolaisista koostuva johto voi enää olla hiljaa ja syrjässä, sillä työehtoshoppailu ja yritys polkea palkkoja koskee kaikkia ammattialoja ja -ryhmiä.

Viime vuoden lopulla Postilla oli Suomessa alle 16 000 työntekijää, kun vielä viisi vuotta sitten määrä oli yli 20 000. Postin jakelu takkuaa nyt pahasti ja jakelupäivien määrää on harvennettu. Kaikki on seurausta Postin pilkkomisesta, yhtiöittämisestä ja sen  palveluiden osan yksityistämisestä.

Posti ei ole enää valtion liikelaitos, joka toimisi postilakien mukaan kansalaisten tarvitsemien välttämättömien palveluiden tuottajana. Nykymenoon on saatava muutos.

Työkansan Sanomat 10/2019

Postilaisten lakko puri – työehtoshoppailu aikalisälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *