Postilaisten työtaistelu alkoi marraskuun alussa

Postin työntekijöiden ja ammattiliitto PAU:n työtaistelutoimet alkoivat marraskuun alussa ja laajenivat noin 9 000 postilaista koskevaksi kahden viikon lakoksi. Lakon alkamisen jälkeen PAU jätti uuden kahden viikon lakkoilmoituksen, jonka piiriin kuuluisi jo 10 000 työntekijää. Näin Postin lakko kestäisi neljä viikkoa ja jatkuisi joulukuun puolelle.

Postin työntekijöiden vastarinnassa ja lakossa on kyse työehtoshoppailun torjumisesta. Onnistuessaan Postin yritys merkitsisi postilaisille kuukausittain satojen eurojen tulonmenetyksiä. Eivätkä menetykset koskisi vain palkkoja, sillä työehdot heikkenisivät monelta osin muutoinkin.


PAU:n mukaan valtionyhtiö Postin vaatimuksiin suostuminen tarkoittaisi, että nykyisestä työehtosopimuksesta pitäisi repiä lähes jokainen sivu ja korvata ne halvemman työehtosopimuksen määräyksillä.

Postin raippalinja merkitsisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaika malleja. Näitä tavoitteita on mahdoton hyväksyä ja ne ajoivat alan laajoihin työtaisteluihin.

Postilaisia tukevat tukilakot laajenevat mm. vientialoille, mikäli PAU:n ja Postia edustavan työnantajaliiton Paltan neuvottelut eivät johda 18.11. mennessä työntekijöitä tyydyttävään tulokseen Tukilakkoon ovat menossa mm. auto- ja kuljetusalan AKT:n, rautatieläisten RAU, ilmailualan IAU, Merimies-Unioni sekä julkisten- ja hyvinvointialojen JHL.

Tukilakkoja tarvitaan jatkossakin ja lisää, sillä nyt taistellaan työehtojen ja palkkojen heikennyksiä vastaan muuallakin kuin Postissa.

Työkansan Sanomat 13/2019

Postilaisten työtaistelu alkoi marraskuun alussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *