Rakennustyöläiset lakkoilevat Tanskassa

HOFOR on tanskalainen monialayhtiö, jonka tuotantoon kuuluu vesi- ja jätevesihuoltoa, kaukolämpötuotteita, kaukojäähdytystä, kaasun toimitusta ja tuuliturbiinien rakentamista. Yhtiön omistaa kahdeksan kuntaa. Kööpenhaminan kaupunki omistaa yksin 73 % yrityksestä.

HOFOR on rakentamassa uutta voimalaitosta ja käyttää yksityisyritysten ns. orjakauppa-palkkamyynti-palveluja palkatessaan työntekijöitä. Yhtiö on ollut palkkausmallin edelläkävijä, jossa käytetään nöyryyttävää palkkapolitiikkaa, ilman oikeuksia, turvaa ja eläkekertymää.

Rakennusala on ollut Tanskassa väliaikaisessa noususuhdanteessa ja maassa vallitsee työntekijöiden palkkoja ja muita oikeuksia koskien viidakon lait. Etenkin muualta tulleiden työntekijöiden keskuudessa ei ole tietoa voimassaolevasta työehtosopimusjärjestelmästä, joka on saavutettu työläisten vuosien taistelun tuloksena.

Tanskassa paikallisen rakennusliiton  ja etenkin sen johdon passiiviseen asenteeseen ja toimintaan  turhautuneina osa liiton jäsenistä perusti ”taistelutoimikunnan ”, joka järjesti toukokuun alussa voimalaitostyömaalla monipäiväisen työtaistelun HOFORin toimia vastaan.

”Taistelutoimikunta” organisoi vaativan ja sitkeän monipäiväisen saarron ja kulkuesteet työmaan porteille. Saarron aikana estettiin pääsy rakennustyömaalle. Taistelulla oli vaatimuksena työehtosopimusten toteuttaminen työmaalla. Saarrosta oli ilmoitettu Poliisille ja poliisit olivat paikalla yrittäen saada työntekijät lopettamaan saarto vapaehtoisesti. Mutta äänestyksen jälkeen mielenosoittajat sopivat, että he jättävät paikan vain, jos heidät viedään väkisin pois.

Taistelupäivien tuloksena saatiin työmaalle alustava työehtosopimus, joka tarjoaa perusoikeudet noin 1000 työntekijälle. Sopimukseen kuluu minimipalkkaa korkeammat palkat, ylityökorvaukset, eläke-oikeudet ja asialliset työturvallisuusehdot.

Rakennustyöläisten voitto on jatkossa esimerkki tosiasialle, että vain järjestäytynyt työntekijöiden itsensä organisoima taistelu voi tuottaa heille tulosta. Tämä taistelu ohittaa sen porvarillisen mallin, jossa vastustetaan kaikenlaista taistelevaa kannanottoa ja työntekijöiden vaatimukset ja oikeudet tukahdutetaan ”keskusteluin ja neuvotteluin” tai ”sosiaalisen vuoropuhelun” avulla.

Työtaistelun rinnalla seisoi myös Maailman Ammattiyhdistysten Liitto ja järjestön edustaja tarjoamalla arvokasta kokemusta, taloudellista tukea ja tuoden taistelevan Liiton terveiset. (TKS Kaisa Laine)

 

Työkansan Sanomat 7/2018

Tilaa Työkasan sanomat, vuosikerta (14 nroa) 35 €. Kun tilaat heti, ehdit saada seuraavan lehden postitse kotiisi: Puhelin: 0442394197, Sähköposti: ktp@ktpkom.fi

Rakennustyöläiset lakkoilevat Tanskassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *