Ranskan keltaliivien mielenosoitukset jatkuvat


Ranskassa keltaliivien mielenosoitukset syntyivät vastalauseena dieselin veronkorotuksille, mutta ajan kuluessa ne kasvoivat  hallituksen vastaiseksi liikkeeksi. Mielenosoitukset ovat olleet käynnissä jo viime vuoden marraskuusta lähtien. Tällä hetkellä on meneillään mielenosoituksien 18. jakso nimeltään ‘Ultimatum’.

Mielenosoituksissa on ollut mukana satojatuhansia ihmisiä, ja Ranskan poliisivoimat sijoittivat kymmeniä tuhansia poliiseja hajottamaan mielenosoituksia kyynelkaasulla ja muilla aseilla. Näin protestit muuttuvat usein väkivaltaisiksi ja monet mielenosoituksien osallistujista loukkaantuvat vakavasti tai jopa saavat surmansa poliisien aseista.  Helmikuun puoliväliin mennessä pidätyksiä on ollut noin 8 000.

Ranskan suurimmat ammattiyhdistykset ovat keltaliivien mielenosoituksia vastaan ja yrittävät päästä neuvottelemaan hallituksen kanssa. Keltaliiviläiset ovat tuominneet näiden ammattiyhdistyksien johtajistoa pelkureiksi. Porvarillinen media haukkuu keltaliivejä äärioikeistolaiseksi liikkeeksi, jonka takana on tietenkin Venäjä.

Mikä on keltaliivien liike?


Ranskan ja muiden maiden keltaliivit ovat ilman johtajuutta olevia spontaaneja liikkeitä. Keltaliiveissä on suurimmaksi osaksi työläisiä ja opiskelijoita, mutta myös pienyrittäjiä.

Liikkeessä on vasemmistolaista että oikeistolaista porukkaa. Jos osa keltaliiveistä on oikeistolaisia, tarkoittaako tämä sitä, että liikkeellä ei ole vallankumouksellista potentiaalia? Ei, koska suurin osa on vasemmistoa ja liike yleisesti kannattaa vasemmistopolitiikkaa, kuten vähimmäispalkan nostoa ja neoliberalismin vastaisuutta.

Näin Leninin sanoin: “Se, joka odottaa ‘puhdasta’ yhteiskunnallista vallankumousta, ei tule sitä milloinkaan näkemään. Hän on vain sanoissaan vallankumousmies, mutta ei ymmärrä todellista vallankumousta.”

Kuten vuonna 1968, Ranskassa kummittelee taas vallankumouksen uhka. Porvaristo oli ennen valmis myötäilemään työläisten vaatimuksia. Mutta tänä päivänä olosuhteet ovat erilaiset, koska Ranska ei ole vielä täysin toipunut vuoden 2008 kriisistä.

Saa nähdä, miten käy.    

Daniel Mäkelä

KN-KTP (Kommunistiset Nuoret)

Työkansan Sanomat 4/2019

Ranskan keltaliivien mielenosoitukset jatkuvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *