Ranskan rautatieläisten lakkorintama pitää

Ranskassa rikkoontui historiallinen vuoden 1986 ennätys, kun maan rautatielakko oli jatkunut nyt tammikuun alussa jo kuukauden päivät. Lakosta on tullut näin alan suurin mobilisaatio kymmeniin vuosiin. Koko maan rautatieliikenteestä oli peruttu puolet. Pariisissa 13 linjasta vain 2 liikennöi normaalisti.

Vuoden 1986 lakko oli alkanut suunnilleen samaan aikaan kuin nyt käynnissä oleva ja kesti myös vuodenvaihteen yli. Edellisessä suuressa lakkoaallossa vuonna 1995 valtion rautatieliitto oli ollut 22 päivän ajan lakossa vastustaessaan tuolloin  pääministeri Alain Juppen esittämää eläkeuudistusta ja pakottaen hänet perääntymään. Juppé on nykyisen pääministeri Édouard Philippen poliittinen edeltäjä .

Emmanuel Macron ilmoitti uudenvuoden viestissään aikovansa toteuttaa eläkeuudistuksen, joka korvaa lukuisat erilaiset eläkesuunnitelmat ”pistejärjestelmällä”. Maan suurin ammattiliitto CGT, jota johtaa Philippe Martinez, ei jättänyt  vastaamatta heikennyksiin vaatien uutta yleislakkoa. Liitto vaatii myös mobilisointia jalostamoissa 7. ja 10. tammikuuta. Ranskan talous- ja valtiovarainministeri reagoi välittömästi ilmoitukseen kutsuen tällaisia ​​toimia laittomiksi.

Samalla tuki lakolle näyttää olevan vahva, sillä CGT on kerännyt kuukauden aikana 18 000 lahjoittajalta yli miljoona euroa lakon tukemiseen.  Lyonin ammattiliitot allekirjoittivat kaupungin päärautatieaseman ulkopuolella uuden 50 000 euron shekin lakossa oleville kuljettajille. 

Työkansan Sanomat 1/2020

Ranskan rautatieläisten lakkorintama pitää
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *