Rauhanneuvosto tuomitsee Yhdysvaltojen ja EU:n imperialismin rikokset


Maailman Rauhanneuvoston (World Peace Council, WPC) sihteeristön kokous pidettiin 21. ja 24. maaliskuuta 2019 Belgradissa Serbiassa. Kokous osui samaan aikaan kansainvälisen konferenssin kanssa, joka järjestettiin NATOn suorittamien Jugoslavian pommitusten 20-vuotistilaisuudessa. Kokouksessa tarkasteltiin puheenjohtajan ja pääsihteerin toimintakertomuksen pohjalta erilaisten lisääntyvien imperialististen aggressioiden puhkeamista maailmassa ja tulevia tapahtumia.

Rauhanneuvosto tuomitsi Yhdysvaltojen ja EU:n imperialistiset toimet Venezuelaa vastaan ja Israelin miehitysjoukkojen tekemän Palestiinan kansanmurhan, joka tapahtuu Yhdysvaltojen ja EU:n tuella ja siunauksella. Rauhanneuvosto ilmaisi myös syvän huolensa Jemenin kansan jatkuvasta joukkomurhasta. Kokouksessa tarkasteltiin laajalti kymmeniä muitakin maailmanrauhaa jyrkästi rikkovia imperialistien rikoksia.

Rauhanneuvosto on päättänyt juhlistaa 70-vuotista toimintaansa useilla eri mantereilla järjestettävillä tapahtumilla, joiden tunnuslause on ”70 vuotta Maailman Rauhanneuvoston taistelua imperialismia ja sotaa vastaan, rauhan ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta maailmassa”.

Keskeiset juhlat järjestettiin Venezuelassa 12.-14. huhtikuuta, ja vastaavia tapahtumia järjestetään muuallakin alueellisesti, mm. Sveitsissä ja Japanissa. Yhdysvaltojen rauhanliikkeiden kanssa tehdään yhteistyötä ensimmäistä kertaa ja siihen liittyy tapahtumia Washingtonissa.

Lisäksi Rauhanneuvosto järjestää tilaisuudet yhteistyössä Kuuban rauhanliikkeen kanssa Kuuban Guantanamon maakunnassa 4.-6. toukokuuta, jolloin se järjestää kuudennen kansainvälisen seminaarin ulkomaisia ​​sotilastukikohtia vastaan.

Maailman Rauhanneuvoston pääsihteeri Thanassis Pafilis mainitsi mm. puheessaan:

– Rauhanneuvoston sihteeristön kokous päätettiin pitää täällä Belgradissa Jugoslavian kansoja vastaan ​​tapahtuneen imperialistisen NATO-aggression 20. vuosipäivän yhteydessä. Me ilmaisemme solidaarisuutemme ja tukemme entisen Jugoslavian kansalle, toverillemme ja kaikille, jotka eivät koskaan hyväksyneet ja koskaan tehneet yhteistyötä NATOn kanssa, Yhdysvaltojen ja EU:n imperialistien kanssa, jotka hyökkäsivät maahan lupaamalla ”demokratiaa ja rauhaa”. Sen he tekivät tuhoamalla infrastruktuurin, sillat, koulut, sairaalat ja tappamalla tuhansia viattomia siviilejä.

– Rauhanneuvosto ei vain muista – muistele NATOn vuonna 1999 tekemien rikosten uhreja 78 päivän murhapommitusten aikana. Muistamme entisen Jugoslavian hajoamisen syyt vuodesta 1991 alkaen, jolloin rauhan tasapaino muuttui sosialismin kaatumisen myötä Itä-Euroopassa. NATOn hirvittävä aggressio Jugoslaviaa vastaan ​​pyrki luomaan uusia valtioita ja järjestelmiä, jotka ovat halukkaita tekemään yhteistyötä NATOn, Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa ja siten NATOn laajentumista itään. Tuolloin myös perustettiin ensimmäinen Yhdysvaltain suuri sotilastukikohta Kosovoon.

– Se, mitä todistimme ja mitä vastaan taistelimme vuonna 1999 Jugoslaviassa, on toistunut tähän päivään asti monissa muissa osissa maailmaa, kuten Afganistanissa, Irakissa, Libyassa, Syyriassa, Jemenissä, mutta myös tänään Venezuelassa ja muissa Latinalaisen Amerikan maissa, kaikkialla maailmassa. Siksi Jugoslavian tapaus oli ”hyödyllinen” ennakkotapaus imperialistisille suunnitelmille.

– Maailman Rauhanneuvosto on syvästi huolissaan lisääntyvästä imperialistisesta aggressiosta maailmassa ja imperialistien kilpailusta luonnonvarojen hyödyntämiseksi ja hallitsemiseksi, jotta ne voisivat hallita energiareittejä ja markkinoita. Näin loukataan kansojen itsemääräämisoikeutta, niiden suvereniteettia ja oikeutta päättää yksin rikkauksistaan ja vauraudestaan.

TKS/Laisa Laine

Authors

Rauhanneuvosto tuomitsee Yhdysvaltojen ja EU:n imperialismin rikokset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *