Rinteen hallitus uskoo kapitalismiin ja talouskasvuun

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen viiden puolueen hallitus aloitti kautensa 6. kesäkuuta. Jo aikaisemmin hyväksytty hallitusohjelma perustuu uskoon kapitalistisen talouden kasvusta ja toiveelle työllisyysasteen paranemisesta. Niille ei ole kuitenkaan kriisistä toiseen ajautuvassa kapitalistisessa järjestelmässä toteutumisen mahdollisuutta.

Hallitusohjelmassa luvatut pienet parannukset työtätekevien elinoloihin ovat väliaikaista poliittista lepyttelyä. Mitään varmuutta niiden pysyvyydestä ei ole olemassa. Varoituksia ja vaatimuksia onkin jo kuultu niin hallituksen sisältä kuin ulkopuolelta.

Rinteen hallituksen keskustalainen valtionvarainministeri Mika Lintilä totesi haastattelussaan (HS), että kaikki hallituspuolueet ovat tarvittaessa valmiita mittaviin julkisen talouden leikkauksiin.  Ne ovat edessä, jos hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta vuoteen 2023 mennessä ei toteudu.

Nyt tuo työllisyysaste on noin 72 prosenttia ja sekin on osin tulosta tilastokikkailusta.  Juha Sipilän hallituksen aikana käytettiinkin tarpeen mukaan kahta työllisyysastetta, poliittisiin tarpeisiin suurenneltua tai valtiontalouden tosiasioihin tarkoitettua. Nähtäväksi jää kumpaa Rinteen hallitus tulee käyttämään.

Kapitalistien EK on puolestaan vaatinut  75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamiseksi uutta kilpailukykysopimusta, Kiky kakkosta. EK:n vaatimus perustuu sen valtuuskunnan EVAn laatimaan raporttiin. Sen mukaan: ”Työpaikkojen lisäyksestä 40 000 jää hallituksen harteille. Se on paljon, sillä Sipilän hallituksen toimet aikaansaivat arviolta 45 000 työpaikkaa”.  Tässä EVA tuli samalla paljastaneeksi  edellisen hallituksen todellisen saavutuksen.

Rinteen hallitus on esittänyt työllisyystavoitteensa saavuttamiseksi kolmikantaisen valmistelun (hallitus, EK, ammattiliittojen keskusjärjestöt) aloittamista. Tähän EK:n esittämä Kiky kakkonen perustuu. Vuonna 2016 kapitalistien eduksi solmittu Kiky ykkönen alensi mm. yritysten työeläkemaksua ja työttömyysvakuutusmaksua sekä leikkasi palkkoja ja pidensi työntekijöiden työaikaa.

Kuluvan vuoden viisi ensimmäistä kuukautta on ollut suurten yt-neuvottelujen ja irtisanomisten aikaa. Kapitalistien ja pääoman omistajien yhteiskuntavastuu on olematonta. Nyt niitä hyödyttämään on kuitenkin luvassa uusia helpotuksia. Ja tukijoukoiksi ollaan vetämässä koko ay-liikettä.

Rinteen hallitus uskoo kapitalismiin ja talouskasvuun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *