Ruotsin Kommunistisen Puolueen valtakunnallinen järjestökonferenssi 2019 – suuntaviivoja kehittyvälle puolueelle

Ruotsin kommunistinen puolue (SKP) järjesti 31.8-1.9. valtakunnallisen järjestökonferenssin. Puheenaiheina olivat ajankohtaiset teoreettiset ja käytännölliset asiat. Kansainvälisiä vieraita oli kutsuttu Norjasta, Tanskasta, Suomesta sekä Kreikasta. Suomea tilaisuudessa edusti Kommunistinen työväenpuolue (Ktp), jonka delegaattiin kuuluivat kansainvälisten asioiden vastaava Lari Miniailo, keskuskomitean jäsen Peter Björklöff ja tiedotusjaoston edustaja Niko Kallionalusta.

Nykypäivän aiheiden käsittelyä pohjustettiin historiaan katsomalla. Kommunisteja ajoittain puhututtava kansanrintamataktiikka nousi jälleen esille. Skp:n alustuksessa yhteistyö luokkavihollisen kanssa katsottiin mahdollisesti johtavan periaatteiden hylkäämiseen, niin kuin monesti historiassa kävikin.

Sosiaalidemokratia ja reformismi tuomittava

Kommunisteja vastassa ovat aina olleet taloudellisia ja poliittisia reformeja tienä sosialismiin puoltavat reformistit. Utopistinen ajattelu juontaa juuri Marxia edeltäneistä utopisteista. Edellä mainitun aatteen kuollessa liberaalien mielessä syntyi ajatus kansan tietoisuuden nostamisesta pelkästään taloudellisen taistelun kautta, joka sitten johtaisi uuteen yhteiskuntaan.

Nykyajan sosiaalidemokraatit ovat reformisteja, jotka tosin ovat voineet hylätä ajatuksen sosialismista jo vuosikymmeniä sitten. Heistä onkin valjastettu kapitalismin suurin tuki työläisiä vastaan. Historia näyttää että sosiaalidemokraatit eivät ikinä sosialisteja olleetkaan.

EU on imperialistien liitto

EU:ta koskevassa osiossa keskusteltiin muun muassa EU-vaaleista ja EU:sta eroamista. Skp:n edustaja pani merkille ettei EU-ero tarkoita imperialismin heikentymistä, ja imperialistiset liitot sinälläänkin ovat aina väliaikaisia. Porvarivaltio olisi porvarivaltio EU:n ulkopuolellakin ja siellä työväkeen kohdistuvat samat kapitalistiset ja imperialistiset voimat, siksi Skp katsoo että EU-eron täytyy tulla sosialistisen vallankumouksen kanssa että sillä olisi työväelle merkitystä.

Epäselvillä termeillä hämätään työläisiä

Imperialismista alusti Skp:n puheenjohtaja Andreas Sörensen. Imperialismi on kapitalismin monopolistinen kausi, jota määrittelee taistelu kapitalismin ja sosialismin välillä. Kommunistien täytyy olla selvillä imperialismin luonteesta ja piirteistä, muuten erheitä tulee muissakin tärkeissä asioissa.

Keskusteltiin myös siitä miten imperialismin vastaista taistelua vesitetään. Epämääräiset termit kuten ”globalismi” tai ”uusliberalismi” vievät huomion pois itse kapitalismista ja keskenään kilpailevista porvareista.

Vierasmaiden edustajat kukin pitivät puheenvuoron sosialismista, ja miltä se voi tulevaisuudessa näyttää. Ktp:n puhe on luettavissa täällä.

Puolueiden suhteet lujittuvat

Ktp:n delegaatti lahjoitti Skp:lle puolueviirin, kiittäen jo vuosikymmeniä kestäneistä suhteista. Pohjoismaiden puolueet toimivat vastakin toverillisten suhteiden lujittamiseksi ja yhteistyön kehittämiseksi. (TKS/Niko Kallionalusta)

Ruotsin Kommunistisen Puolueen valtakunnallinen järjestökonferenssi 2019 – suuntaviivoja kehittyvälle puolueelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *