Sähköverkkoyhtiö Caruna nostaa siirtohintoja

Valtion energiayhtiön Fortumin sähkönsiirtoon liittyvä liiketoiminta yksityistettiin joulukuussa 2013. Sähkönsiirto ja sen hinnoittelu siirtyi 2014 pääosin ulkomaisten sijoittajien käsiin. Eikä suomalaisten kuppaamiseen perustettu Caruna ole säästellyt hinnankorotuksissa.

Carunan tekemät kertakorotukset ovat olleet aikaisemmin kymmenien prosenttien luokkaa. Nyt yhtiö ilmoittaa korottavansa 1. marraskuuta alkaen siirtohintoja niin, että vaikutus verottomiin yksikköhintoihin on keskimäärin 5,0 prosenttia.

Hallitusvastuussa oli 2013 kokoomuksen, sdp:n, vasemmistoliiton, vihreän puolueen, kristillisdemokraattien ja rkp:n sateenkaarihallitus. Pääministeri toimi Jyrki Katainen ja valtion omistajaohjausministerinä Pekka Haavisto, jolla oli vastuu sähkönsiirron yksityistämisen valmistelusta ja toteutuksesta.

Fortumin sähkönsiirron yksityistämiskokouksessa  olivat päätöksentekijöinä Jyrki Katainen, Jan Vapaavuori, Lauri Ihalainen, Paavo Arhinmäki, Pekka Haavisto , Ville Niinistö,  Päivi Räsänen ja Carl Haglund.

Yksityistäminen oli suuri virhe. Valtio on menettänyt osinko ja verotuloja, kuluttajat maksavat ennätyshintaa sähköstä ja suomalaisten työn tulokset siirtyvät ulkomaille.

Työkansan Sanomat 11/2019

Sähköverkkoyhtiö Caruna nostaa siirtohintoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *