70 vuotta sitten toukokuussa 1949 aloitettiin ensimmäisen sosialistisen teollisuuskeskuksen Nowa Hutan rakentaminen Puolassa. Kaupunki oli suunniteltu metallurgisen tehtaan ympärille. Sinne rakennettiin nopeasti uusia asuinalueita, joissa oli infrastruktuuria ja virkistysalueita.


Päätös teollisuuskeskuksen perustamisesta tehtiin vuonna 1947 ja seuraavana vuonna allekirjoitettiin sopimus Puolan ja Neuvostoliiton hallitusten välillä. Sopimuksen mukaan Neuvostoliitto toimitti tekniset asiakirjat tulevaa laitosta varten, suurimman osan koneista ja laitteista, niiden teknisen valvonnan ja lisäksi se vastasi tulevien puolalaisten työntekijöiden koulutuksesta vastaavassa laitoksessa Neuvostoliitossa.


Työntekijöiden Neuvostoliiton tehtaissa saama kokemus oli merkittävä apu vaikeiden monimutkaisten koneiden käsittelyn oppimisessa ja hallitsemisessa. Vuodesta 1954 lähtien Neuvostoliitosta oli tullut noin 500 teknistä asiantuntijaa, jotka toimivat neuvonantajina ja valvojina.


Nowa Huta terästehtaan pystytystyö aloitettiin huhtikuussa 1950. Jo aikaisemmin alkoi teiden, rautateiden, raitiovaunulinjojen ja sähköverkon rakentaminen. Samalla aloitettiin Nowa Hutan uuden asuinalueen rakennus. Vuonna 1954 vietettiin valtavan Leninin terästehtaan avajaisia. Se oli pitkään Puolan suurin tehdas. 1970-luvulla Nowa Huta tuotti terästä 7 miljoonaa tonnia vuodessa.


Lenina Hutassa, sen huippukauden aikana 1970-luvulla, työskenteli yli 40 000 työntekijää. Se tarjosi heille paitsi hyviä työoloja, myös sosiaalisia etuja, pääsyä kulttuurihankkeisiin, lomakeskuksiin, kouluihin ja päiväkoteihin. Lastenhoito alueen hoitopaikoissa auttoi naisia heidän etenemisessä ammatillisella urallaan. Myös kouluissa tarjottiin valmistumista ammatteihin. Nuoret olivat luottavaisia tulevaisuuteensa. Työntekijöiden keski-ikä oli suhteellisen alhainen.


Uuden Hutan kehittyminen kesti vuoden 1990 loppuun asti, jolloin sen toimintaan kohdistuva massiivinen vähentäminen alkoi. 90-luvun puoliväliin saakka henkilöstömäärä putosi alle 10 000 ihmiseen.
Lenina Huta nimettiin uudelleen Sendzimiriksi tammikuussa 2005 kun sen omistajaksi tuli teollisuusjätti Arcelor Mittal. Sillä on noin 70% osuus Puolan terästeollisuudesta. Arcelor Mittal toimii noin 60 maassa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja, pääjohtaja ja pääomistaja Lakshmi Mittal on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.


Nykyisin työntekijät työskentelevät tietämättä sosiaalista eduista, joita oli sosialistisen ajan kaudella. Monet toiminnat, jotka eivät suoraan liity tuotantoon, ovat siirtyneet tytäryhtiöihin ja palkkojen alentaminen jatkuu. Kolme suurta uunia purettiin. Laitos alensi kaikkia tuotantokustannuksia, mikä merkitsi lisää irtisanomisia kun tuotantoa ulkoistettiin. Myös teatterit ja kulttuurikeskukset purettiin ja suurimpaan kunnalliseen elokuvateatteriin perustettiin supermarket.


Tämä kaikki johti työttömyyden lisääntymiseen ja sen seurauksena rikollisuuden lisääntyvään ongelmaan ja asuinalueiden tuhoon.


Kuluvan vuoden toukokuussa yhtiö ilmoitti tuotannon rajoituksesta ja syyskuuhun mennessä ainoan toimivan uunin sulkemisesta. Työnsä voi menettää jopa 1200 työntekijää.


Yhtiötä motivoi tarve vähentää tuotantokustannuksia, mukaan lukien sähkö. Itse asiassa tärkein syy laskuun on siirtyä kolmannen maailman maihin, joissa yritys pystyy tehostustoimiin ja saamaan veroetuja. Arcelor Mittal haluaa myös kiristää Puolan viranomaisia saadakseen etuuskohtelua.


Hallitus ei ole ryhtynyt toimiin Hutan pelastamiseksi. Yksittäiset ministeriöt vastaavat sulateteollisuuden tilasta. Ammattiliitot ilmaisivat vihansa Arcelor Mittal-yrityksen suunnittelemia vastaan.


(Kirjoitus perustuu BRZASK-lehden artikkeliin toukokuussa 2019)

Sosialismin saavutuksia halutaan unohtaa ja mustamaalata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *