Suomen lopetettava asekauppa Israelin ja muiden sotaakäyvien maiden kanssa

Sauli Niinistö tapasi Israelin presidentti Reuven Rivlinin 22. tammikuuta. Päivää ennemmin Israelin armeija oli tappanut kolme palestiinalaista Gazan rajalla, mukaanlukien yhden lapsen. (Kuva: Tasavallan presidentin kanslia)

Tammikuussa saimme nähdä uutisia Israelissa sattuneesta välikohtauksesta, jossa kansanedustaja Anna Kontulan kerrotaan joutuneen Israelin poliisin kiinniottamaksi. Syyksi sanottiin Kontulan yritys ylittää Gazan ja Israelin välinen raja tarkoituksena järjestää Gazan piiritystä sekä Suomen ja Israelin välistä asekauppaa vastustava mielenosoitus. 

Eräät juutalaisjärjestöt ovat nyt syyttäneet Kontulaa antisemitismistä hänen kritisoidessa sionistisen Israelin valtion harjoittamaa politiikkaa. Israelin sionismi tarkoittaa Israelilaista nationalismia, eikä sen voida katsoa edustavan kaikkia juutalaisia tai juutalaisuutta sinänsä. 

Hallitusohjelman mukaan Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Israelin oikeistojohdon politiikka täyttää nuo molemmat edellä mainitut ehdot. Herääkin kysymys, mikä on Suomen rooli Israelin ja ylipäätään imperialismin aseistamisessa maailmalla.

Saferglobe-järjestön asevalvontaraportin mukaan Suomi vei vuonna 2018 sotatuotteiksi luokiteltuja tarvikkeita 128 miljoonan euron arvosta. Sotatuotteiden viennin arvo nousi 2000-luvun puolesta miljardista eurosta yli miljardiin euroon 2010-luvulla. Pelkästään vuosina 2012 ja 2013 sotatuotteita vietiin kumpanakin vuonna yli 200 miljoonan euron edestä. 

Sotatuotteiden vienti koostuu ampumatarvikkeiden lisäksi suojavarustuksista, myrkyllisiin aineisiin liittyvästä materiaalista sekä tulenjohtolaitteista. Lisäksi asevienti kokonaisuudessaan kattaa sotilaskäyttöön tarkoitetun materiaalin lisäksi siviiliaseet mm. ampumaurheilu- ja metsästyskäyttöön.

Suomen Israeliin viemien sotatuotteiden arvo vuosina 2003-2018 jää alle 200 000 euroon. Sen sijaan Turkkiin, Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan suuntautuneen viennin arvo ylittää yhteenlaskettuna 246 miljoonaa euroa, pelkästään 2010-luvulla. 

Vuonna 2015 alkaneen Jemenin sisällissodan aikana Saudi-Arabiaan ja sen liittolaisiin kuuluviin Arabiemiirikuntiin vietiin sotatuotteita 126 miljoonan euron arvosta. Nyt olemmekin nähneet uutiskuvia Patrian ajoneuvoista saudien käytössä Jemenissä.

Kommunistinen työväenpuolue vastustaa jyrkästi Suomen osallisuutta kansainvälisen imperialismin aseistamisessa ja vaatii kaikkinaisen Nato-yhteistyön ehdotonta lopettamista.

Kommunistiset nuoret (KN-KTP)

Hermanni Rousku

Suomen lopetettava asekauppa Israelin ja muiden sotaakäyvien maiden kanssa
Merkitty:    

Hakutulokset “Suomen lopetettava asekauppa Israelin ja muiden sotaakäyvien maiden kanssa

  • 8.2.2020 11:03:sta
    Permalink

    Nerokas artikkeli! Israelin valtiota hallitseva oikeisto ei suinkaan ole sama asia kuin Israelin kansa! Eivät suomalaisetkaan kesällä1939 valmistautuneet yksimielisinä Karjalan valloittamiseen sitten kun Saksan ja Japanin hyökkäys olisi sitonut Puna-armeijan voimat muualle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *