Suomi ei toimi – ei yhdessä eikä erikseen

Hallitus käynnisti 17. huhtikuuta Suomi toimii yhdessä -kampanjan. Sen tavoitteena on tukea ”kansalaisten luottamusta tulevaisuuteen” ja ”henkisestä kriisinkestävyyttä”.

Kampanjan markkinointiin oli komennettu valtakunnan korkeinta johtoa. Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin käyttivät puheenvuorot, joista ei puuttunut papillista hurskastelua ja vastakkainasettelun paheksuntaa.

Vastaavaa johtoa ja samoja sanoja käytettiin tasan 84 vuotta sitten (17.4.1936), kun presidentti Svinhufvud ja ex-pääministeri Kivimäki kampanjoivat Suomen suhteista Neuvosto-Venäjään ja Saksaan. Suomi oli tuolloin jo valinnut Saksa-kumppanuuden ”tulevaisuuden ja henkisen kestävyyden” nimissä.

Kapitalismi on nyt lamassa, vähän samanlaisessa kuin 1930-luvulla. Nytkin pörssiyhtiöissä taistellaan vallasta, suuryritykset poraavat reikiä valtion kassaan ja kenraalit hamuavat miljardiaseita. Tässäkö syy Suomi toimii yhdessä -kampanjalle?

Niinistöllä on aikaisempaa kokemusta tuosta yksimielisyys-mantrasta. Hän käytti jo kokoomuspuolueen presidenttiehdokkaana iskulausetta ”vastakkainasettelun aika on ohi”. Ei ollut, eikä ole tänäänkään.

Marinin kokemuksesta ei ole tarkempaa tietoa. Tuskin se kuitenkaan paljon poikkeaa Niinistön ja historiallisen aseveliakselin linjasta. Ei sitä muuten noustaisi pääministeriksi.

Tuo äkillinen yksimielisyyden kampanjointi ja vastakkainasettelun hautaaminen on suora seuraus kapitalistisessa taloudessa tapahtuvasta romahduksesta. Työtätekevä kansanosa kun saattaa vihastua valtaviin lomautuksiin ja niitä seuraaviin lopputileihin. Ei pienillä työttömyyskorvauksilla ja sosiaalieuroilla pitkälle pötkitä.

Koronaepidemiasta johtuvat kokoontumiskiellot ja liikkumisen rajoitukset puretaan aikanaan. Silloin purkautuu osa vihastuksesta ja nähdään, että vastakkainasettelun aika ei ole ohi.

Ja sekin nähdään, että Suomi toimii yhdessä -kampanjalle nauravat puiden variksetkin. (kuva: valtioneuvoston kanslia)

Rauno Lintunen

Suomi ei toimi – ei yhdessä eikä erikseen
Merkitty:    

Hakutulokset “Suomi ei toimi – ei yhdessä eikä erikseen

  • 11.5.2020 16:46:sta
    Permalink

    Jokos nyt vihdoin aletaan käsittää, että itseohjautuva markkinatalous on yhtä paksua mytologiaa kuin ihmisen itsenäisesti pyörittämä elämänkulku?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.