Suuren Lokakuun vuosipäivä

Marraskuun 7. päivänä tulee kuluneeksi 102 vuotta Lokakuun sosialistisesta vallankumouksesta Venäjällä. Se antoi vallan työväen ja talonpoikain käsiin. Tätä ennen valta oli ollut työtätekevällä luokalla ainoastaan Pariisissa vuonna 1871.

Pariisin kommuuni kesti 72 päivää. Yksi syy sen tappioon oli, että ei ollut tieteelliseen sosialismiin perustuvaa puoluetta joka olisi kyennyt johtamaan työväenliikettä oikealla tavalla. Marx totesi, että porvarillista valtiokoneistoa ei voi pelkästään vallata vaan sen tilalle tulee perustaa uusi työväenluokan valtio.

Pariisin kommuunin aikana Ranska ja Saksa olivat sodassa keskenään. Tästä huolimatta nämä valtiot saattoivat yhdistää voimansa kommuunia vastaan. Venäjällä tilanne oli toinen. Historian kokemuksesta viisastuneena bolshevikit organisoivat työväenluokan puolueen, jonka toiminta perustui tieteelliseen yhteiskuntateoriaan. Näin luokkataistelu voimistui ja työväenliikkeen johtava voima kehittyi Venäjällä.

Lenin näki muutoksen aikakauden luonteessa, kun imperialismiin perustuva maailman jako saavutti huippunsa. Hän näki ennusmerkit, miten tässä jaossa tappiolle joutuneet imperialistivaltiot pyrkivät uuteen jakoon. Lenin totesi, että väistämättä seuraavassa imperialistisessa valloitussodassa on mahdollista irrottaa imperialismin ketjusta sen heikoin rengas Venäjä.

Oikeaan hetkeen ajoitettu proletaarinen vallankumous voitti Venäjällä 25.lokakuuta (7.11.), kun työläiset, talonpojat ja vallankumoukselliset sotilaat valtasivat tsaarin päämajan Talvipalatsin.

Lokakuun vallankumouksen merkitys ei ole kadonnut. Sosialismi on kapitalismille edelleenkin ainoa perusteltu vaihtoehto. Tähän vaihtoehtoon nojaavat toimintansa riistetyt ja sorretut ihmiset.

TKS/ Olli Krannila

Suuren Lokakuun vuosipäivä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *