Aina siitä saakka kun Yhdysvaltojen tukemat sotilasdiktatuurit ja hirmuhallitsijat alkoivat kaatua Latinalaisessa Amerikassa, taistelua on käyty oikeiston ja vasemmiston välillä. Vasemmiston  johtamien vapaustaistelujen vieläkin jatkuva vyöry alkoi 1959 Kuuban vallankumouksesta eikä ole vieläkään päättynyt.

Vaikka suurvaltojen välisen liennytyksen vastustajat Yhdysvalloissa syyttivät Neuvostoliittoa tunkeutumisesta Etelä- ja Väli-Amerikkaan, vastarintaliikkeet olivat maalähtöisiä eivätkä saaneet merkittävää apua sosialistisilta mailta. Yhdysvallat ja länsileiri toimi toisin. Sotilasdiktatuurit kaikissa maissa saivat sotilaallista koulutus- ja materiaaliapua Yhdysvalloista. Lisäksi tiedustelupalvelu CIA tuki “kuolemanpartioita”, jotka terrorisoivat ”likaisessa sodassa” diktatuurien vastustajia.

Esimerkiksi Nicaraguan vasemmistolaisen hallituksen horjuttaminen ja sabotaasit nousivat huomion kohteeksi 1970-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen alussa. Daniel Ortegan vasemmistolainen sandinisti-liike pääsi valtaan vuonna 1979 ja sai pian vastaansa Yhdysvaltojen tukemat “contrat”.

Salaisessa sodassa CIA teki myös omia aseellisia hyökkäyksiä Nicaraguan rannikon kohteita vastaan ja tuki Hondurasista toimivia sissejä, vaikka sellainen toiminta oli kielletty lailla. Samalla tavoin Yhdysvalloista virtasi tukea Salvadorin “likaiseen sotaan”. Näissä yhteyksissä paljastuneista väkivallantöistä nousi 1980-luvun alussa kovaa arvostelua jopa Yhdysvalloissa.

Vain historiaan ja nykypolitiikkaan perehtymätön ei ymmärrä, että vasemmiston ja oikeiston välinen taistelu jatkuu edelleen ja että Yhdysvallat ja CIA rahoittavat ja aseistavat oikeiston vastavallankumousta kaikkialla missä se on mahdollista, juuri nyt mm. Nicaraguassa ja Venezuelassa.

CIA:n ja oikeiston uusin isku tehtiin Venezuelassa, kun maan presidentti Nicolas Maduro yritettiin murhata 5. elokuuta lennokki-iskussa.

TKS palaa tarkemmin seuraavassa numerossa Venezuelan tilanteeseen. (TKS Rauno Lintunen)

Työkansan Sanomat 9/2018

Taistelu Latinalaisesta Amerikasta jatkuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *