Tee jotain

Näin Paleface päätti esipuheensa kirjassa Vastarintaan! (Stéphane Hessel: Vastarintaan! Suomentanut Pirjo Thorell. Atena 2011.) Hessel kirjoitti teoksen 93-vuotiaana. Hän taisteli toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeessä ja pakeni keskitysleiriltä kahdesti. Hän kuoli 95-vuotiaana vuonna 2013.  

 

Hessel kehottaa: Suutu, lopeta välinpitämättömyys, ryhdy vastarintaan!

 

Luonnon puolustaminen on Hesselin tarkoittamaa vastarintaa. Luonnon puolustajan vastapuolia ovat usein kaupunki ja sen virkamiehet. Virkamiehet ja kaikki vaaleilla valitut eivät aja luonnon asiaa. He haluavat muokata ja järjestellä luontoa, kaunistaa sitä mieleisekseen. He eivät silloin noudata edes itse valmistelemaansa ja hyväksymäänsä kaupunkistrategiaa. Siinä sanotaan kaupungin ottavan päätöksissä huomioon luonnon monimuotoisuuden.

 

Kaupungissa on monimuotoinen 60 hehtaarin Gammelbackan metsä. Se ei ole turvassa kaavalta. Siitä on vaarassa tulla kaupunkipuisto hoito- ja käyttösuunnitelmineen. Suunnitelma on tyhjänpäiväisten sanojen kokoelma. Metsää avarretaan, havupuita harvennetaan.  “Pyritään” on lähes pääsana asiakirjassa. Suunnitelma ja sen lavea sanasto ovat pelkkää suojelun jäljitelmää, eräänlaista feikkiä.

 

Kaupunkilainen saa sanoa hoito- ja käyttösuunnitelmalle sekä kaavalle vastaan. Se käy helposti allekirjoittamalla kuntalaisaloite, jolla kaupunkia vaaditaan hakemaan Gammelbackan metsä suojeluun. Kaupunkilaiset ovat kaupunki. Virkamiesten kuuluu olla kuuliaisia vaaleilla valituille. Miksi nykyään on päinvastoin?

 

Vaihe vaiheelta on mahdollisuus vastarinnalla korjata Porvoon kuntapolitiikan virheet. Ensimmäinen vaihe on myötätunto heikompia kohtaan. Tällä kertaa heikossa asemassa on kaupunkiluonto, joka ei itse pysty ajamaan oikeuksiaan. Se tarvitsee avustajan. Ryhdy sellaiseksi. Toinen vaihe on toiminta. Osallistu ja vaadi Gammelbackan metsä suojeluun.  Kolmas vaihe on: Tee jotain.  

 

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6469

 

Pirkko Eerola-Pilvi

varatuomari

erityisopettaja

Työkansan Sanomat 2/2019

Tee jotain

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *