Tieto-Finlandia Seppo Aallolle

Tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnan on saanut filosofian tohtori, Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Seppo Aalto teoksesta *Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918.

Kirja kertoo Kuusankosken sadan vuoden takaisista tapahtumista, jotka ovat kuin peilikuva koko Suomen senhetkisestä yhteiskunnallisesta tilanteesta. Tapahtumat avaavat laajemman ja kattavamman näkökulman vuoden 1918 työväen vallankumoukseen ja luokkasotaan myös yleisemmällä tasolla.

Seppo Aalto sanoo, että pienten ja suurempien teollisuuspaikkakuntien tehdastyöläiset olivat 1918 työväen vallankumouksen moottori. Hän totesi palkintohaastattelussaan: ” Sisällissotaa ei käyty itsenäisyydestä, siitä haluttiin pitää kiinni molemmin puolin. Kyseessä oli luokkasota.”

Sähkölaitokselle 16-vuotiaana töihin lähtenyt Aalto on tyytyväinen, että on onnistunut kirjoittamaan vuoden 1918 vallankumouksesta ja silmittömistä kostotoimista onnistuneen kirjan, joka vie nykylukijan keskelle silloisia tapahtumia.

Hän sanoi palkintopuheessaan, että kirjan sata ensimmäistä sivua kertoo ajasta ennen vuotta 1918 ja että eräs toimittaja huudahti nuo sivut luettujaan, tämähän on kuin tätä päivää!

*Seppo Aalto, Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918, Kustannusosakeyhtiö Siltala (2018)

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 14/2018

 

Tieto-Finlandia Seppo Aallolle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *