Työkansan Sanomiin pitkään kirjoituksia toimittanut toveri Olli Krannila täytti 70 vuotta 18. marraskuuta 2019. Olli on Ktp:n keskusneuvoston jäsen ja toiminut aikaisemmin myös puolueen varapuheenjohtajana ja poliittisen toimikunnan jäsenenä. Puolueosastonsa ”moottorina” ja sihteerinä hän on toiminut vuosikymmeniä.

Olli Krannila on ollut pitkään mukana kommunistisen liikkeen järjestöissä, ammattiyhdistysliikkeessä ja kunnallispolitiikassa. Kommunistina hän ei tee töistään numeroa, mutta Ollin tuntevat tietävät hänet luotettavaksi puolueen jäseneksi, joka täsmällisesti ja aloitteellisesti edistää puolueen päätöksiä puolueosastossa ja alueellaan.

Ollin vuosikymmeniä jatkuneesta poliittisesta toiminnasta nousee esille monia merkittäviä aikoja ja tapahtumia. Hän liittyi vuonna 1971 kommunistiseen puolueeseen ja samoihin aikoihin Suomen Demokraattiseen Nuorisoliittoon. Tuolloin suomalaisessa yhteiskunnassa nuorten keskuudessa oli vahva vasemmistolainen suuntaus. Se näkyi myös pienessä Kiukaisten kunnassa, jossa vuonna 1975 oli 4500 asukasta.

Vuonna 1970 perustetussa Kiukaisten Sosialistisissa nuorissa oli parhaimmillaan 80 jäsentä. Olli oli mukana toimien myös puheenjohtajana. Nuoriso-osastossa oli tuolloin vilkasta toimintaa; opintokerho pyöri ja Toveri-lehteä tilattiin ja levitettiin. Nuoret jäsenet toimivat myös työpaikoillaan. 

Kuntapolitiikka tuli myös tutuksi kun Olli tuli valituksi vuonna 1981 kunnanvaltuustoon ja sitten nuorisolautakunnan jäseneksi.

Työelämä on kuljettanut Ollia monille työpaikoille ja luottamustehtäviin. Hän kertoo käyneensä konepajakoulun Raumalla ja päässeensä koulun jälkeen Jaakko-tehtaalle töihin. Tuolloin jossain vaiheessa hänet valittiin ammattiosaston puheenjohtajaksi. 

Elämä kuljetti kuitenkin eteenpäin ja Olli päätyi töihin Friitalan nahkatehtaalle Ulvilaan. Siellä hän toimi jälleen ammattiosaston puheenjohtajana sekä varapääluottamusmiehenä. Tehtaan perusteollisuus lopetettiin vuonna 1988 tuotannollisista ja taloudellisesta syistä. Taas oli siirryttävä uuteen työpaikkaan. Teräsvalu Oy:ltä löytyi seuraava työpaikka. Kun sen toiminta loppui edessä oli 10 vuotta työttömyyttä. Sinä aikana työttömille järjestettyjä kursseja oli silloin tällöin. Olli tunsi työttömyyden kirot.

Poliittisesta kouluttautumisestaan ja puolueosaston luokkataistelulinjan valinnasta Olli mainitsee vielä sen, että vuosina 1985-1986 hän opiskeli Sirola-opistossa. Vanhan Suomen kommunistisen puolueen hajaannuksen jälkeen Kiukaisissa oli SKPy:n puolueosasto. Kiukaisiin perustettiinkin 27.1.1991 Ktp:n Kiukaisten osasto. Olli oli yhtenä osaston perustajana. Osasto haki Ktp:n jäsenyyttä ja vain yksi jäsen 22:sta jättäytyi jäsenyydestä sen jälkeen pois.

Kun Ktp oli perustettu turvasi se kommunisteille oikeuden ja mahdollisuuden osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan sen kaikilla alueilla. Ktp:n perustamisella on torjuttu itsenäisen kommunistisen liikkeen lakkauttaminen ja tieteelliseen sosialismiin perustuva yhteiskunnallinen työ on voinut jatkua Suomessa.

Päätteeksi Olli Krannila nostaa esiin puoluetyössämme ajankohtaisen tehtävän; nimien keräys Kommunistisen työväenpuolueen merkitsemiseksi puoluerekisteriin on käynnissä. Se on nyt keskeinen asia, painottaa Olli. Hän kuului viime kerralla puolueelle nimiä kerättäessä aktiivisempien toverien joukkoon.

Työväenluokan maailmankatsomuksen asianajaja Toveri Olli Krannila. Paljon Onnea 70-vuotis syntymäpäiväsi johdosta! Hyvää terveyttä ja pidä pitkään paikkasi jäsenrivistössämme.

Toverillisesti Onnitellen! 

Työkansan Sanomat 13/2019

Toveri Olli Krannila 70 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *