IT-kuplan puhkeaminen ja kapitalistinen pääomien ja tuotannon keskittyminen on tuhoamassa taas tuhansia työpaikkoja Suomessa. Nokia irtisanoo yli 1 000 ja Microsoft 1 350 työntekijää. Työpaikkojen alasajo runtelee eniten Espoota, Tamperetta ja Oulua.

Nokian irtisanomiset ovat suora seuraus amerikkalaisranskalaisen Alcatel-Lucentin liittämisestä yhtiöön ja puhelinverkkotoiminnan keskittymisestä. Microsoft puolestaan lopettaa koko puhelintuotannon Suomessa.

Nokialla oli enimmillään Suomen puhelintuotannossa 24 000 työntekijää. Kun Nokian ja saksalaisen Siemensin verkkotoiminnot yhdistettiin Nokia Siemens Networksiksi, oli Nokian-yhtiöiden työntekijämäärä jo 63 000.

Yhtiökauppojen, yhdistämisten, pilkkomisten ja irtisanomisten jälkeen Nokialla on Suomessa enää vain alle 6 000 työntekijää. Näin 57 000 työpaikkaa on hävitetty alle kymmenessä vuodessa.

Mahtavan Nokian alamäki tynkä-Nokiaksi kertoo paljon pääomista ja kapitalisteista. Niillä ei ole isänmaata eikä yhteiskuntavastuuta.

Oikeistopolitiikkaa toteuttava Sipilän hallitus ja ay-liikkeen johto istuvat samassa veneessä. Ne seuraavat katseella, kun työpaikat katoavat horisonttiin. Vastalauseita ei esitetä.

Ktp esittää ohjelmissaan ja kannanotoissaan työn ja toimeentulon turvaamiseksi pääomien liikkeiden rajoittamista, tuotannon keskittymisen estämistä ja kansallistamisen ohjelman aloittamista.

Ktp:n esitys on nyt mitä ajankohtaisin.

Työkansan Sanomat 7/2016

Kapitalismin arkea: Tuhansille potkut Nokialta ja Microsoftilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *