TKP perustettiin Bakussa 10. syyskuuta 1920. Puolue juhli syyskuun alussa perustamisensa 97-vuosipäivää mm. Istanbulissa, Ankarassa ja Izmirissä. Juhlien julkilausumassa todetaan: ”Emme pyydä mahdottomuutta, vaan hyvin mahdollista. Me johdatamme ainoalle tielle ja tavalle, jolla on mahdollista pysyä ihmisenä.”

Julkilausumassa todetaan edelleen: ”TKP:n perustivat 97 vuotta sitten ne, jotka olivat nähneet sosialismissa ihmiskunnan tulevaisuuden. Ilman sosialismia ei ole ihmiskuntaa, ei vapautta, ei edistystä, ei oikeudenmukaisuutta, ei yhtäläisyyttä, ei veljeyttä eikä työväen todellisia oikeuksia. Sosialismi on nytkin olemassaolon ehto”.

Näin TKP ilmoittaa jälleen Turkille ja maailman kansoille, että sosialistinen Turkki ja sosialistinen maailma on ajankohtainen. ”Eläköön Turkin ja maailman valoisa tulevaisuus, tervehdimme niitä, jotka tulevat liittymään TKP:n taisteluun”, tervehtii julkilausuma työtätekeviä.

Juhlintaa monella paikkakunnalla

TKP:n perustamisen vuosijuhliin osallistui tuhansia puolueen jäseniä ja ystäviä. Juhlat alkoivat kansainvälisen hymnin laululla. Puhujina olivat mm. TKP: n pääsihteeri Kemal Okuyan ja keskuskomitean jäsen Aydemir Güler.

Pääsihteeri Kemal Okuyan sanoi puheessaan, että kumpaakaan tasavaltaa (Neuvostoliitto ja Turkki), jotka olivat TKP:n perustamisen aikoina vuonna 1920, ei sellaisenaan enää ole. ”Neuvostoliiton ja Turkin kommunistiset puolueet ovat häpeissään”, Okuyan totesi.

”Venäjän oligarkian mahti on nyt Neuvostojen liiton ja imaamien mahti Turkin kansan tasavallan tilalla. Siksi olemme kokoontuneet tänään tänne, juhlimisen lisäksi. Meidän on ilmoitettava tahtoamme kumota tämä historiallinen katastrofi”, Okuyan sanoi.

Okuyan sanoi myös, että on mahdotonta luoda oikeudenmukaisempaa, vapaampaa ja rauhanomaisempaa kapitalismia. ”Ihmiskunta joutuu tuomitsemaan kapitalismin ja sen barbaarisen vallan ja taistelemaan sosialismin ja humanitaarisen yhteiskunnan rakentamisen puolesta. Hän muistutti esimerkein että kaikissa tapauksissa, joissa on yritetty ”tehdä kapitalismista humaani, siitä tuli hirviö”.

Kommunistit eivät taistele turhaan

Keskuskomitean jäsen Aydemir Güler sanoi puheessaan, etteivät Mustafa Suphi ja hänen toverinsa taistelleet turhaan perustaessaan TKP:ta 97 vuotta sitten. Eivätkä TKP: n jäsenet myöskään taistele turhaan tänään.

Güler huomautti, että kapitalismi ei voi koskaan kulkea käsi kädessä kansojen kehityksen ja edistyksen kanssa. Liberaalit tekevät virheen kompromississa porvariston kanssa politiikkansa puolustamiseksi.

Güler muistutti myös, että oppositiopuolue, tasavaltalainen kansanpuolue CHP ei ole kykeneväinen taistelemaan turkkilaista fasismia vastaan. Puolueen tukeminen on järjetöntä, koska se on porvarillinen puolue, eikä se voi puolustaa itsenäisyyden, vapauden ja sekularismin arvoja ikuisesti. ”Kommunistien velvollisuus on torjua porvarilliset kehityssuunnat ja yhteistyö porvarillisten toimijoiden kanssa”, Güler totesi.

Työkansan Sanomat 12/2017

Turkin kommunistinen puolue (TKP) 97 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *