Työkansan Sanomat ja nuoret kommunistit KNE:n suurtapahtumassa

Kymmenen päivää jotka järisyttivät maailmaa. ”Tuleva ei tule itsestään, meidän on otettava asemat, ryhdyttävä toimeen”, Majakovski. Nämä olivat teemoja Kreikan Kommunistisen Nuorisoliiton (KNE) Festivaaleilla ja samalla kunnianosoitus 100-vuotiaalle Kreikan Kommunistiselle Puolueelle (KKE) ja teemalle 100 vuotta Suuren Lokakuun Vallankumouksen päivistä.

KNE:n Festivaali on suurin toistuva festivaalitapahtuma Kreikassa. Se on järkkymättä kestänyt vuosien saatossa, vaikeinakin aikoina. Festivaalia pitää yllä ennen kaikkea sen poliittinen sanoma, sen sisältö ja katse tulevaisuuteen nuorten kommunistien silmin.

Festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1975 pienellä koulun urheilukentällä Ateenassa. Viimeisinä vuosina tapahtumapaikka on ollut valtavan iso puistoalue Ateenan Ilion kaupunginosassa. Alueen puhdistamiseen, järjestelyihin, festivaalipaikkojen rakentamiseen, tekniikan ja lavojen pystyttämiseen ja kaikkeen Festivaaliin liittyvään on tarvittu kuukausien työ. Työ on pelkästään KKE ja puolueen nuorisoliiton voimin tehtyä. Siihen on tarvittu tuhansien jäsenten kuukausien työpanosta.
Ennen Ateenan suurta Festivaalia järjestettiin eri puolilla Kreikkaa pienempiä pro-festivaaleja, yhteensä lähes 200.

Festivaalien anti oli nyt kuten aina hyvin laaja, laadukas ja lyömätön; asiapitoisia puheita, tapaamisia, poliittista viestiä, tietoa, näyttelyjä, konsertteja, teatteria ja paljon muuta. Suurkonserttien esiintyjinä oli Kreikan eturivin laulajia, muusikoita, myös monet amatööriryhmät olivat edustettuina.
Kolmen päivän aikana tapahtumiin osallistui kymmeniä ja kymmeniä tuhansia kävijöitä. Viimeinen tieto kertoo, että Festivaaleilla kävi peräti 250 000 lipun lunastanutta ihmistä.

Eläköön kansainvälinen solidaarisuus

Festivaaleihin on joka vuosi kuulunut oleellisesti myös Kansainvälinen kylä, jossa voi tavata ulkomaisten kommunististen ja työväenpuolueiden edustajia ja myös sodanvastaisia järjestöjä maailmalta. KNE onkin kutsunut aina Festivaaliin KKE:n veljespuolueiden nuorisoedustajia.

Tänä vuonna edustajia oli 30 eri maasta Euroopasta, Etelä-Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä. Useasta maasta oli nyt virallisia edustajia ensimmäistä kertaa paikalla. Näitä maita olivat mm. Etelä-Afrikka, Kolumbia, Romania, Suomi ja Syyria.

Ulkomaiset edustajat otti vastaan KKE:n päätoimistossa puolueen puheenjohtaja Dimitris Kutsumbas. Hän toivotti vieraat tervetulleiksi ja totesi:
– Aikana, kun imperialistiset voimat, heidän kilpailunsa ja vastakkainasettelunsa voimistuvat, kun niistä joutuu aina maksamaan kansa; aikana kun kapitalismin taloudellinen kriisi syvenee, köyhyys, työttömyys, pakolaisuus lisääntyvät – nyt, enemmän kuin koskaan, on tärkeää kansainvälisen solidaarisuuden rakentamisen voimistaminen, kansojen ja nuorison yhteinen taistelu, sen toiminnan yhtenäistyminen tavoitteena. Niin, että kykenemme vastustamaan kapitalismin barbaarisuutta ja avaamaan tiemme maidemme sosialistiselle tulevaisuudelle.

– Tämän velvollisuuden ohjaamana pyrimme KNE – Festivaalin puitteissa mahdollistamaan kokemusten, mielipiteiden vaihtoa eri maiden välillä ja siten organisoimaan yhteisiä toimintatavoitteita.

Lisäksi ulkomaiset vierailijat tutustuivat PAME luokkakantaisen ammattiliiton toimintaperiaatteisiin tapaamisessa, ammattiliiton edustajan kanssa.

Vierailijoille järjestettiin myös käynti legendaarisella Kesarianin teloituspaikan muistomerkillä, joka on myös Kreikan vastarinnan ja luokkasodan symbolinen paikka.

TKS-Kreikka / Kaisa Laine

Työkansan Sanomat ja nuoret kommunistit KNE:n suurtapahtumassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *