Kolme vuotta sitten solmitun kiky-sopimuksen työtätekeville aiheuttamat menetykset ovat vähitellen paljastuneet.  Palkkojen jäädytys, lomarahojen leikkaaminen, palkattoman työajan pidennys  ja monet muut työehtojen heikennykset sekä lisämaksut ovat johtaneet reaaliansioiden laskuun ja toimeentulon vaikeutumiseen.

Kiky-sopimuksen perusteluna käytettiin kilpailukykyä ja työllisyyttä. Kapitalistien kilpailukyky onkin parantunut, mutta palkka-ale ja yhtiöiden sote-maksujen alentaminen on siirretty voittoihin. Työllisyys on kehittynyt ainakin tilastoissa, mutta joukkotyöttömyys on jäänyt pysyväksi.

SAK:n hallituksen sosialidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset  hyväksyivät kiky-sopimuksen yksimielisesti. ltalehti (1.6. 2016) kirjoitti: ”Lyly sai SAK:n hallituksessa läpi ehdotuksensa, jossa työnantajille tarjotaan nollakorotuksia ensi vuodelle. Lisäksi SAK tarjoutui siirtämään työnantajien maksuja palkansaajien maksettavaksi. Tämän tarjouksen ympärille kilpailukykysopimus nyt hyvin pitkälle rakentuu.”

Joissakin ammattiliitoissa äänestettiin, mutta sopimuksen läpimeno oli varmistettu jo etukäteen. Ensimmäisenä kiky-sopimuksen hyväksyi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto  JHL, jonka puheenjohtajana toimi tuolloin Jarkko Eloranta. Elorannasta tuli pian tämän jälkeen SAK:n uusi puheenjohtaja Lauri Lylyn seuraajana.

Nyt näyttää siltä, että päättyvän kiky-sopimuksen perustalta yritetään neuvotella uusia työehtosopimuksia. Kiistakysymykseksi on nostettu sopimukseen sisältyvä 24 tunnin palkaton vuosityöajan pidennys. Kapitalistien EK tulkitsee lisätyön pysyväksi, mm. Teollisuusliitto määräaikaiseksi.

Pääministeri  Antti Rinteen ja EK:n tutkimuslaitos Etlan viimeaikaiset lausunnot ovat työtätekevien kannalta katsottuna pahaenteisiä. Rinteen mukaan suuret palkankorotukset eivät ole nyt mahdollisia ja Etla markkinoi työllisyyden kasvun ehtona ilmaistyötä ja uutta palkka-alea.

Kiky-opetuksen saaneen SAK:n ja ammattiliittojen johdon pitäisi nyt herätä ja alkaa puolustamaan työtätekeviä eikä kapitalistien etuja.

Työkansan Sanomat: Kilpailukykysopimusta yritetään jatkaa – Antti Rinteen hallitus takapiruna?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *