”Eläkeläisillä menee entistä paremmin”, kehuu Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimus. Käytännössä eläkeläisköyhyys ei ole vähentynyt, vaikka tutkijat kuinka hellyttävästi pyörittelisivät matematiikkaansa ja keskimääräisiä eläketuloja.

Suomessa on 600 000 pienituloista eläkeläistä, jotka saavat pienen työeläkkeensä täydennykseksi kansaneläkettä, osa vain pelkkää kansaneläkettä. Pelkän pientä kansaeläkettä täydentävän takuueläkkeen (760,26 €/kk) varassa elää noin 100 000 eläkeläistä. Näitä ETK:n matemaatikkojen laskelmista on vaikea löytää.   

Röyhkeys ja välinpitämättömyys heikoimmin toimeen tulevia kohtaan kasvaa. Ensimmäistä kertaa historiassa kansaneläkkeitä on leikattu. Sortajien eturintamassa on keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus, joka leikkasi kansaneläkeindeksiä vuoden alusta 0,85 prosenttia. Myöskään vuosina 2018-2019 ei aiota tehdä normaaleja indeksikorotuksia.

Kansaeläkkeen pienentämisen lisäksi montaa muuta vähävaraisten toimeentuloturvaa kavennetaan. Minimieläkkeiden kurimuksessa painiskelevien elintasoa lasketaan lisäksi mm. lääkekorvauksia pienentämällä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korotuksilla. Tulossa lienee myös kokoomuslaisen valtionvarainministeri Orpon lisäleikkaukset kuntavaalien jälkeen.

Medianäkyvästi kohututkimuksensa julkaissut ETK on suurten eläkevakuutusyhtiöiden hallitsema elin, joka ajaa niiden etuja. Tämä näkyy mm. tavassa, jossa se raivoisasti puolustaa ns. taitetun indeksin säilyttämistä.

Taitettu indeksi on 1990-luvun puolivälin jälkeen aiheuttanut työeläkkeiden jälkeenjääneisyyden palkkakehityksestä: kahden vuosikymmenen aikana työeläkkeet ovat nousseet 46 %, samaan aikaan palkat ovat kohonneet 88 %.  Eduskuntaan onkin tulossa aloite työeläkeindeksin palauttamiseksi aikaisemmalle tasolle, jolloin eläkkeiden nousu seuraisi palkkatason kohoamista. Todennäköistä on, etteivät hallituspuolueet päästä sitä käsittelyyn ennen kuntavaaleja.

Eläkeköyhyys on Suomessa ihmisarvoa alentavaa. Ainut nopea keino sen poistamiseen on kansaneläkkeen tason reilu korotus. 

Ktp vaatii mm, että takuueläkkeen vähimmäismäärän on vastattava sitä perusturvaa minkä jokainen tarvitsee toimeentuloonsa eli vähintään 1300 euroa kuukaudessa verottomana. Eläkkeet on niiden tason turvaamiseksi sidottava indeksiin, johon 50 % vaikuttaa ansiotasoindeksi ja 50 % elinkustannusindeksi.

 

Työkansan Sanomat 1/2017

Työkansan Sanomat: Oikeistopropaganda nöyryyttää köyhiä eläkeläisiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.