Toveri Timo Lahdenmäki täyttää 12. lokakuuta 70 vuotta. Timo toimi KTP:n perustamisesta 1988 vuoden 1997 edustajakokoukseen saakka puolueen puheenjohtajana. Keskusneuvoston jäsenenä hän on ollut yhtäjaksoisesti puolueen perustamisesta alkaen, toimien välillä myös varapuheenjohtajana.

KTP:n ensimmäisenä puheenjohtajana toimiminen edellytti alkuvuosina puheenjohtajalta erityisesti järjestöorganisaation ja yhteyksien luomista. Timolle kävi tutuksi kulkeminen järjestöjen kokouksiin ja osallistuminen eri tilaisuuksiin, vaalien aikana esiintyminen KTP:n edustajana tiedotusvälineissä jne. Timon tehtäväksi tuli 1994 KTP:n radio-ohjelman Työväen puolituntisen vetämisen aloittaminen Helsingin Lähiradiossa. Puheenjohtajan tehtäviin kuului myös suhteiden rakentaminen ulkomaisiin veljespuolueisiin, osallistumalla veljespuolueiden edustajakokouksiin ja puolueiden välisiin tapaamisiin.

Minkälainen henkilökuva toveri Timo Lahdenmäestä piirtyy, ihmisestä joka on tullut valituksi kommunistisen puolueen puheenjohtajaksi ja joka on käyttänyt aikaansa vuosia, vuosikymmeniä työväenluokan maailmankatsomuksen perustalta työväen ihmisten oikeudenmukaisen elämän puolustamiseen.

Timo on syntynyt Helsingissä ja hän kertoo varhaislapsuudestaan sen, kuinka perhe oli rakentanut rintamamiestalon Helsingin Pakilaan. Siihen aikaan kaupungissa pidettiin vielä hyötyeläimiä: ”Meillä oli kanoja ja naapurilla sika. Vuoden 1952 Helsingin olympialaisten maratonin etenemistä seurattiin Tuusulantien varrella”.

Timon kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin virisi jo lapsuuden kodissa. Isä oli rakennustyömies, alkuaan tiilenkantaja. Hän oli myös kirjailija, jolta on julkaistu viisi romaania. Isä oli kirjailijayhdistys Kiilan perustajajäsen. Äiti oli ompelija ja runoilija. Hänen yksi runonsa on 1950-luvun TUL:n laulukirjassa, Työläisurheilijoiden marssi, jonka Antero Byman sävelsi.

Kansakoulun jälkeen Timo meni 2-vuotiseen kauppakouluun ja myöhemmin vielä 2-vuotiseen Liikemiesten kauppaopistoon. Kauppakoulun aikana alkoi kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. Kun Sadankomitea 1963 perustettiin oli Timo innokkaana mukana touhuissa, vaikka ikää oli alle 16 vuotta. Silloin häntä ei vielä voitu hyväksyä jäseneksi. Porukka valitsi Timon kuitenkin taloudenhoitajaksi, jolla oli ymmärtämystä tiliasioista. Täytettyään syksyllä 16 vuotta hänet hyväksyttiin jäseneksi ja samana syksynä hän haki Pihlajamäen Sosialidemokraattisen yhdistyksen jäsenyyttä. Timo pääsi jäseneksi ja sai saman tien yhdistyksen sihteerin tehtävät.

Suuntautumisestaan vasemmistolaisimpaan työväenliikkeeseen Timo kertoo seuraavasti. ” Olen toiminut Uudenmaan Sosialistisen Nuorisoliiton taloudenhoitajana vuoden1968 loppuun, vaikka olin vielä silloin demari. Sinä aikana erosin demareista ja liityin SKDL:n yhdistykseen ja SKP:n Pihlajamäen osastoon. Sirola-opiston peruskurssille menin 1969. Olin niihin aikoihin myös aktiivinen maolainen.

Myöhemmin olen toiminut pitkään SKP:ssä Uudenmaan piirijärjestön valistusjaoston vetäjänä. Olin myös Demokraattisen Vaihtoehdon (DEVA) Uudenmaan piirin puheenjohtajana ja kun ensiaskeleet KTP:n perustamiseksi otettiin marraskuussa 1987 Matinkylän pirtillä pidetyssä kommunistien kokouksessa, valitsi Kommunistien keskusneuvosto minut sen puheenjohtajaksi. Keskusneuvosto kutsui koolle kevääksi 1988 kommunistien kokouksen, joka sitten perusti KTP:n.

Timon kertoessa nuoruuden kokemuksistaan nousee esiin vielä meno aseettomaan palvelukseen eli siviilipalvelukseen Kurun metsäopistoon. Sitä edelsi monet kuulustelut ja lopputulos oli, että ”olen tieteellisesti todistettu aidoksi pasifistiksi”.

Tietenkin elämään on kuulunut ansiotyö järjestötyön lisäksi. Työura alkoi Suomen autoteollisuudessa ja sittemmin se jatkui Kiinteistötyöntekijöiden Helsingin osaston taloudenhoitajana, Oy Konela Ab:n ATK-työryhmässä ja vuodesta 1974 nimitettynä ATK-osaston päälliköksi. Konelan 20 vuoden työrupeaman jälkeen Timo perusti oman ATK-firman, tehden töitä Konelalle ja monille pikkuyrityksille. Vuonna 1997 Timo lähti kahdeksi vuodeksi töihin Ruotsin KELAlle Sundsvalliin, tehden töitä Förseksninskassanin tietokoneohjelmista 2000-kelpoisia. Palattuaan Suomeen Timon työura jatkui Pohjolan, nykyisen Osuuspankkikeskuksen ATK-hommissa, josta hän jäi eläkkeelle 2010.

Toveri Timo Lahdenmäki. Paljon Onnea syntymäpäiväsi johdosta, hyvää terveyttä ja vahvaa mukana oloa edelleen Kommunistisen Työväenpuolueen toiminnassa.

Keskusneuvoston puolesta

Hannu Harju

Työkansan Sanomat: Onnea Timo Lahdenmäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *