Vuosikausia valmisteltu sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistus lakeineen on siirtynyt useaan kertaan ja osoittautunut sotkuksi, joka rikkoo jopa kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia. Onhan kyse sosiaali- ja terveydenhuoltoon vuosittain käytettyjen miljardien veroeurojen siirtämisestä yksityisen terveysbisneksen taskuihin.

Sote-uudistus on Suomen oloissa historiallisen suuri yksityistämishanke. Jos se toteutuu, vaihtuu yli 200 000 työntekijän työnantaja. Helsingin yliopiston terveyden- ja sairaanhoidon emeritusprofessori Martti Kekomäen sanoin terveyskeskukset “pilkotaan tuhannen päreiksi” ja edessä on “katastrofi”.

Sote-uudistuksen kylkiäiseksi runnattu maakuntauudistus vaaleineen on sekin siirtynyt sote-sotkujen mukana ja osoittautunut arvaamattomaksi “ajopuuksi”. Vaalit ovat nyt siirtymässä tuntemattomaan ajankohtaan ja uusi maakuntahallinto toimii ensi vuoden alussa enemmän paperilla kuin käytännössä.

Maakuntauudistus on hallintoineen kaventamassa kuntalaisten mahdollisuutta päättää kunnan ja omista asioista. Näin kunnallinen demokratia kärsii. Päätösvaltaa siirtyy maakuntakeskuksiin uuden hallinnon byrokraateille ja joukolle kansanedustajia, jotka valituttavat itsensä maakuntien rahakkaisiin luottamustoimiin.

Työkansan Sanomat 7/2018

Työkansan Sanomat: Porvarien ajama sote- ja maakuntauudistus kaatuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *