Juha Sipilän oikeistohallituksen ohjelmassa luvataan työttömyyden alenemista ja työllisyyden kasvua. Kun mitään merkittävää parannusta kapitalismin kriisin oloissa ei ole tapahtunut, hallitus on antanut määräyksen työttömyyskortistojen siivoamisesta ja tilastotemppujen lisäämisestä.
Hallitus on kerskaillut erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrän vähenemisellä. Mutta mitä on tapahtunut todellisuudessa?

 

Vaikka yli vuoden työtä vaikka olevien tilastomäärä on vähentynyt, se ei näy työllistymisenä. Te-toimistojen tilastot paljastavat, että työpaikan saaminen on samaa lottoa kuin ennenkin. Kuluvan vuoden alkupuolella vain joka seitsemäs pitkäaikaistyöttömyys päättyi siihen, että työtön työllistyi avoimille työmarkkinoille.

 

Tilaston ulkopuolelle jäävät ne työttömät, jotka osallistuvat ns. työllistymistä edistäviin palveluihin, esimerkiksi koulutuksiin tai kuntouttavaan työtoimintaan, tai eivät yksinkertaisesti rekisteröidy enää työnhakijoiksi. Työtön jättää turhautuneena työnhakunsa uusimatta. Sen sijaan palveluihin ja työvoiman ulkopuolelle, kuten eläkkeelle, siirtyneiden määrä on kasvanut.

 

Eläkkeelle siirtyvien pitkäaikaistyöttömien aiheuttama tilastoharha säilyy jatkossakin, sillä yli viisi vuotta ”lähes” työttömänä olleet voivat päästä 1.6. alkaen eläkkeelle. Erityispäätös koskee ennen viime vuoden syyskuun alkua 60 vuotta täyttäneitä. Eläke on vähimmäiseläkkeen 760/kk suuruinen. Ehkä siksi vain puolet eläkkeeseen oikeutetuista yli 5000 pitkäaikaistyöttömästä on hakenut eläkettä.

 

Hallitus on nyt huhtikuun kehysriihen jälkeen esittänyt työttömien ”aktivoimista”, mikä mm. edellyttäisi työttömältä 12 työhakemuksen tekemistä kolmessa kuukaudessa, käytännössä yhden hakemuksen kirjoittamista viikossa. Viime viikon lopulla hallituspuolueet olivat kuitenkin rajun arvostelun jälkeen perääntymässä ja valmiita muuttamaan “aktivoimista” tältä osin.

 

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen on todennut hakemuspakosta, että Sipilän hallituksen ”aktivointipolitiikan” selvä tarkoitus on työttömien kiusaaminen.
Ktp on ollut ainoa puolue ja Työkansan Sanomat ainoa lehti Suomessa, jotka ovat myös nykyisen kapitalismin kriisin oloissa puolustaneet työttömyydestä kärsiviä ja kertoneet todelliset työttömyysluvut sekä niiden seuraukset. Maassamme on nyt jo lähes miljoona ihmistä, jotka elävät päivittäisessä köyhyydessä.

 

Mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa 8.6. Taloussanomissa näin: ”Suomessa voi katsoa olleen huhtikuun lopussa lähes 410 000 työtöntä. Todellisuudessa luku on suurempi, sillä kaikki työelämästä pysyvästi pudonneet työikäiset eivät näy missään työttömyystilastoissa. Suomessa voi siis varovasti arvioida olevan lähes puoli miljoonaa työtöntä.”

Työkansan Sanomat 8/2017

Työkansan Sanomat: Työttömyyskortistoja siivotaan, tilastotempuilla työllisiä?

Vastaa