Työllisyyden kasvua on liioiteltu, työttömyyttä vähätelty!


Juha Sipilän oikeistohallituksen mainostama työllisyyden kova kasvu on paljastunut tilastojen valossa liioitteluksi ja poliittiseksi propagandaksi. Eduskuntapuolueet eivät kuitenkaan puuttuneet vaalien aikana tähän työllisyysharhaan vaan päinvastoin mainostivat sen jatkamista. Taustalla vaikuttivat ministeripaikat ja puolueiden hallituskelpoisuuden osoittaminen.

Sipilä ministereineen kerskui vielä eduskuntavaalien aikana, että 140 000 suomalaista enemmän herää nyt joka aamu töihin. Uusia työpaikkoja syntyikin kahden viime vuoden aikana, mutta niistä vain 40 prosenttia on kokoaikaisia, normaalin toimeentulon mahdollistavia töitä. Peräti 60 prosenttia on osa-aikatyötä tai määräaikaista kokoaikatyötä, millä pärjääminen ei ole mahdollista ilman yhteiskunnan maksamia sosiaalisia avustuksia.

Työllisyyden rakenne on näin heikentynyt kahden viime vuoden aikana. Tilanne on huonontunut lisää viime vuonna ja tämän vuoden puolella enää alle 40 prosenttia uusista työpakoista on kokoaikaisia.

Tilastokeskus julkisti huhtikuun puolivälissä tuoreimman vuosikatsauksen viime vuoden työllisyydestä. Tilastojen mukaan työllisiä oli 2018 Suomessa keskimäärin 2 540 000, mikä oli 67 000 enemmän kuin 2017. Palkansaajien määrä kasvoi 57 000 henkilöllä ja yrittäjien määrä 9 000 henkilöllä. Tämä 67 000 on täsmälleen sama kuin uusien työpaikkojen määrä 2018.

Työ- ja elinkeinoministeriön maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on laajan työttömyyden luvuilla 400 000 työtöntä. Työttömyyskassojen ja Kelan päivärahoja saa vieläkin yli 300 000 työtöntä. Näiden lukujen valossa Tilastokeskus puolittaa todellisen työttömyyden ja nostaa työllisyysasteen poliitikkojen toivomiin prosentteihin.

Eikä parempaa ole nyt luvassa. Kapitalismin kymmenen vuotta jatkuneesta talouskriisistä ei ole vielä selvitty kun uusi on jo ovella. Läntiset taloudet sakkaavat Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Esimerkiksi Saksan talous, josta Suomikin on riippuvainen, romahtaa ensi vuonna nollakasvuun.

Taantuman merkit näkyvät jo Suomessa. Koko alkuvuoden jatkuneet suuret yt-neuvottelut ja irtisanomiset koskevat tuhansia työntekijöitä. Näin on, sillä kapitalisteilla ei ole mitään yhteiskuntavastuuta. Ne rohmuavat aina voittonsa, oli taantuma tai ei.Kuvateksti:

Kapitalistit purkavat mielellään julkisia rakennuksia ja rakenteita. Kuvassa moukaroidaan maan tasalle Helsingissä 1980-luvun alussa rakennettua  Kannelmäen ala-astetta.

Authors

Työllisyyden kasvua on liioiteltu, työttömyyttä vähätelty!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *