Työpaikkoja ajetaan alas – työllisyysaste vajoaa

Kesäkuun lopulla julkistetut toukokuun työttömyysluvut ovat hälyttäviä. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsauksesta käy ilmi, että Suomessa oli kuun lopussa laajan työttömyyden luvuilla noin 600 000 työtöntä ja työttömyysaste yli 20 prosenttia. Samaan aikaan Tilastokeskuksen luvut paljastavat työllisyysasteen vajoamisesta noin 70 prosenttiin.

Laajan työttömyyden luku lasketaan vähentämällä toukokuun lopun työnhakijoista (768 600) työssä olevat (186 300). Näin työttömien määrä on 582 300. Kun tähän lisätään osa-aikaisesti lomautetut, joita ei ole huomioitu ministeriön työllisyyskatsauksessa, nousee työttömien määrä em. kuuteensataantuhanteen.

Vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä on lähes kaksinkertaistunut. Tämän peittämiseksi mm. Helsingin Sanomat julkisti samaan aikaan tilaustyön, jossa työministeriöltä pyydettiin työttömyyslukuja ilman lomautettuja. Näitä puhdistettuja lukuja jaettiin sitten muuallakin porvarimediassa

Nyt päälle puskevan talouskriisin ja koronaepidemian yksi seuraus on työpaikkojen alasajo. Tähän ovat syyllistyneet erityisesti suuryhtiöt, koronavipua hyväksikäyttämällä. Samaan aikaa ne ovat saaneet erilaisia rahatukia ja valtion takauksia.

Viime aikoina työpaikkojen vähentämisestä ovat ilmoittaneet mm. Metso Outotec, Metso Minerals, UPM, Eckerö – Birka Cruises, Eckerö Linen, Tallink Silja. Pelkästään näiden yhtiöiden irtisanomiset vievät Suomesta yli 1 000 työpaikkaa.

Työpaikkoja ajetaan alas – työllisyysaste vajoaa
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *