Työtaistelujen joulukuu

Postin työntekijöiden ja ammattiliitto PAU:n työtaistelu näytti  kaikille ammattiliitoille mallia onnistuneesta joukkotoiminnasta. Yhtiöiden ja työnantajajärjestöjen yritykset heikentää palkkoja ja muita työehtoja voidaan torjua. Kun työntekijöiden välinen solidaarisuus ja yhteinen taistelu kohtaavat, vaikkapa tukilakkoina, suuremmatkin voitot ovat mahdollisia.

Kuluva joulukuu on ollut työtaistelujen aikaa. Syynä on se, että uusiin työehtosopimuksiin ajetaan kapitalistien EK:n ja sen jäsenjärjestöjen vaatimuksesta todella isoja heikennyksiä. Niitä vastustamaan ovat nousseet mm. suuret vientialojen ammattiliitot ja liittojen jäsenistö.

Vaikutuksiltaan suurimmat lakot koettiin Suomen vientiteollisuuden aloilla ja Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä. Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja YTN:n kolmen päivän lakkotaistelussa 9.-12.12. oli mukana 100 00 työntekijää ja 214 työpaikkaa. Pron ja YTN:n lakot jatkuvat vielä kahtena kolmen päivän jaksona 18.12 asti. 

Sähköliiton lakko alkoi jo 5.12. ja päättyy näillä näkymin vasta ensi vuoden puolella 3.1. Lakon piirissä on 12 Teknologiateollisuuden jäsenyritystä. Niitä ovat mm. Meyerin Turu telakka, Konecranes, Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas, SSAB ja Outokumpu.

Kaikkien kuluneen syksyn työtaistelutoimien ja lakkojen syynä on ollut yhtiöiden ja niitä edustavien työnantajajärjestöjen, mukaan lukien kapitalistien ja vuorineuvosten EK, yritys jatkaa kiky-sopimuksen mahdollistanutta ilmaistyön teettämistä ja työehtojen halpuuttamista.

Esimerkiksi EK:n suurin jäsenjärjestö Teknologiateollisuus on esittänyt ammattiliitoille vuodelle 2020 vain 0,5 prosentin palkankorotusta. Tätä nollalinjaa ja heikennyksiä kapitalistit ajavat työsululla mm. mekaanisessa metsäteollisuudessa.

Vielä voimassaolevat kikyyn perustuvat työehtosopimukset päättyvät  viimeistään ensi vuoden kesäkuussa. Yhtiöiden ja kapitalistien yritys heikentää työehtoja tulee jatkumaan. Se on jatkossakin syy lakkoihin.  


Työkansan Sanomat 14/2019

Työtaistelujen joulukuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *