Työtätekevien taistelutahto on korkealla Ranskassa

Sadattuhannet ranskalaiset osallistuivat 24.1. vuorokauden kestäneeseen yleislakkoon ja sen aikana järjestettyihin mielenosoituksiin. Kaduilla vaadittiin  Macronin hallituksen suunnitteleman kansanvastaisen eläkelain ja muiden työtätekeviä kuristavien heikennysten poisvetämistä. Nyt eläkereformi on Ranskan parlamentin käsittelyssä. Ammattiliitot kehottavat uusiin mielenosoituksiin.

Työntekijät, eläkeläiset, koululaiset ja opiskelijat kokoontuivat 24.1. valtavina joukkoina ja päättäväisesti Pariisissa, Marseillessa ja monissa muissa suurissa Ranskan kaupungeissa. Mielenosoittajat painottivat yhteisesti, että he eivät luovu taisteluistaan. Heillä on jo kokemusta pitkistä mielenosoitus- ja lakkopäivistä, jotka alkoivat jo kaksi kuukautta sitten joulukuun alussa. 

Samanaikaisesti järjestettiin ja järjestetään edelleen monia muita tapahtumia. On solidaarisuuskonsertteja lakkolaisille, pikettikulkueita maakuntien kaupungeissa kuten Bouches-du-Rhône -alueella, ja myöhäisiltojen lyhty- ja taskulamppukokoontumisia.

Varmaa on, että Ranskan hallitus – riippumatta sen  valitsemasta taktiikasta ja aikataulusta – aikoo jatkossa tehostaa  mustamaalaustaan ja kiristystään iskeäkseen työtätekevien taistelumielialaan.  Siitä esimerkkinä ovat häikäilemättömät syytökset, joita hallitus on esittänyt energia-alan työntekijöitä ja heidän lakkoaan vastaan, ollen muka huolissaan  sähkökatkoksista. 

Kaikki tämä, kun hallituksen politiikka pelkästään vuonna 2018 aiheutti Ranskan yli 570 000 kotitaloudelle  sähkökatkoksia ja pakon rajoittaa sähkönkulutusta, koska ne eivät pystyneet maksamaan laskujaan. Tämän energia-alan ammattiliitot  paljastivat ilmoituksissaan.

Mellakkapoliisi pamputti palomiehiä

Macronin hallitus on vaatinut poliisia ja erikoisjoukkoja koventamaan entisestäänkin lakkolaisten ja mielenosoittajien vastaisia otteitaan. Tästä saatiin tiistaina 28.1. yllättävä esimerkki, kun Pariisissa mellakkapoliisi hyökkäsi palomiesten mielenosoituksen kimppuun.

Poliisi käytti palomiehien nujertamiseksi perinteisiä pamppuja, vesitykkejä ja savukranaatteja. Yhteenotto oli raju ja sen jäljiltä vietiin useita mielenosoittajia sairaalahoitoon.

Palomiehet vastustavat Ranskan työtätekevien rinnalla Macronin hallituksen oikeistopolitiikkaa ja eläkeiän nostamista.

Työkansan Sanomat 2/2020

Kaisa Laine/ulkomaat

Työtätekevien taistelutahto on korkealla Ranskassa
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *