Työttömyys ja irtisanomiset uuteen nousuun

Viime vuoden lopun työttömyysluvut paljastavat työttömyyden kasvun. Jo nyt on arvioitavissa, että tämän vuoden talvikuukausina laajan työttömyyden joukkoon kuuluu jo yli 400 000 työtöntä.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM)marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan laajan työttömyyden luku oli 380 000. Joulukuun ennakkotietojen mukaan  työttömien määrä on vain kasvanut ja työttömyysturvan saajia on yli 300 000. Kelan työttömyysturvan saajien keskimääräinen päiväraha oli viime vuonna 33 euroa.

Vaikka todellisia työttömyyslukuja ei voi kiistää, TEM ja Tilastokeskus julkistavat  siivottuja tilastoja. TEM kertoo työttömien määräksi marraskuun lopussa 228 600 ja Tilastokeskus  160 000. Tilastokeskuksen luku on lähes puolet pienempi kuin työttömyysturvan saajien.

Yt-neuvottelujen, lomautusten ja irtisanomisten määrä on myös kasvussa. Joulukuun alusta tammikuun alkuun julkisen alan kymmenet kunnat ja kuntien perustamat yhtiöt, hyvinvointiyhtymät ja sairaalat ovat irtisanoneet henkilöstöään. 

Yksityisen alan yhtiöt ovat kuitenkin suurimpia lomauttajia ja irtisanojia. Ne sysäävät säälittä työntekijöitään työttömyyskassojen ja Kelan tukien saajiksi. 

Näitä yhtiöitä olivat vuodenvaihteessa mm. Stora Enso, Efora, KPK Yhtiöt, F-Secure, Patria, Luhta, Kesla, SRV, Hankkija, Ovako, Isku, Bonava, Danske Bank ja Vakuutusyhtiö Pohjantähti.

Työkansan Sanomat 1/2020

Työttömyys ja irtisanomiset uuteen nousuun
Merkitty:

Hakutulokset “Työttömyys ja irtisanomiset uuteen nousuun

 • 25.1.2020 05:35:sta
  Permalink

  Yritysveron keventäminen 5-10 % on ainoa työllistävä päätös.
  Suuri osa yrityksistä on velkaantunut.
  Sukulaiseni laskutti 50000 € saatavat, niin verottaja ilmoitti 50000 verolaskun.
  Ei jäänyt yrittäjälle itselleen yhtään euroa.
  Onko vasemmistolle tämä tieto juhlaa . Yrittäjä maksaa palkat ja verottaja tyhjentää yrityksen kassan ettei jää työn jatkamiselle mitään mahdollisuutta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *