Uskonnonopetuksesta koulussa


Ylen mielipidekyselyn mukaan 70 % suomalaisista haluaa luopua uskonnonopetuksesta. Tilalle pitää saada katsomusaine. Sen oppisisältönä ovat eri uskonnot.

Yle kysyi, mitä mieltä vastaajat ovat yhdestä katsomusaineen oppiaineesta nykyisen kahden, uskonnon ja elämänkatsomustiedon, sijasta. Kysymys ennakoi vastauksen. Asia on kuitenkin kysyttyä monimutkaisempi.

Tarvitaanko eri uskontojen opetusta koulussa yhteisenä oppiaineena? Tarkoittaako katsomus pelkästään uskontoa? Tätä pohtii mm. opettaja Arno Kotro blogissaan. Hänestä katsomukselliset teemat eivät ole lähtökohdiltaan uskonnollisia.

Koulu pitäisi totaalisesti rauhoittaa uskonnolta, joka kuuluu kodille. Eikö koulu luota koteihin?

Uskonnonopettaja sanoi tv-uutisten haastattelussa 7.1.2020, että katsomusaineen myötä vastuu siirtyisi seurakunnille ja perheille. Hän ei pystynyt kertomaan, kuinka paljon perheet käyvät läpi “näitä asioita” kotona. Opettaja ei vaikuttanut täysin luottavaiselta: uskontoviesti ei ehkä välity kotikasvatuksen keinoin. Uskonto ei enää merkitse suomalaisille, mitä koulun on vaikea niellä.

Edelleenkään oppilaiden enemmistön mukaiseen uskontokuntaan kuuluvalle lapselle ei toteudu valinta. He eivät saa valita elämänkatsomustietoa. Sen sijaan elämänkatsomustiedon opiskelijat saavat valita uskonnon. Tämä eriarvoisuus pitää korjata jo tällä hallituskaudella. Toteutus käy helposti nykyisten opetussuunnitelmien ja oppiaine- ja tuntijaon pohjalta.

Pirkko Eerola-Pilvi

erityisopettaja

varatuomari

Uskonnonopetuksesta koulussa

Hakutulokset “Uskonnonopetuksesta koulussa

  • 31.1.2020 17:29:sta
    Permalink

    Tämä hieno artikkeli löytyy myös Työkansan Sanomista varustettuna otsikolla: ’Koulu pitäisi rauhoittaa uskonnolta’! Tunnustuksellisen uskonnonopetuksen yleissivistävä sisältö voitaisiin aivan hyvin sijoittaa muiden oppiaineiden yhteyteen. Tieteellinen historia, ihmisen käyttäytymistä
    tutkiva ja kuvaava tiede ym. pystyisivät antamaan koululaisille hyvän näkemyksen uskonnoista ja uskomuksista kunhan opetuksen tasoa vain nostetaan ja tuntimääriä lisätään!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *