Välirauhansopimuksen solmimisesta 75 vuotta

Äärioikeistolaisen politiikan kokema Neuvostoliiton vastainen tappio toisessa maailmansodassa aloitti uuden aikakauden kansamme historiassa. Vuonna 1944 syyskuun 19. päivänä Suomessa valtaa pitävien ainesten oli pakko allekirjoittaa välirauhansopimus Neuvostoliiton kanssa. Sopimuksen seurauksena vankiloiden ja keskitysleirien ovet avautuivat, nääntyneet sotilaat pääsivät rauhantöihin, salaisina toimineet vasemmistojärjestöt astuivat julkisuuteen.

Rauhansopimus ja sen seuraukset otettiin kansamme keskuudessa myrskyisästi vastaan. Työkansa näki vapauden ajan koittaneen, mutta mustat taantumusainekset kiristelivät hampaitaan ja hautoivat kostoa. Neuvostoliitto, jota oli vuosikymmenet haukuttu maaksi, missä ei mukamas ollut ihmisoikeuksia eikä demokratiaa ja mistä kaiken pahan sanottiin olevan lähtöisin, pakotti ”läntisen sivistysmaan” Suomen itse laatimiaan demokraattisia  lakeja.

Suomen kansan perusoikeudet niin kuin ne Suomen omaan lakiin oli kirjoitettu, vahvistettiin 1947 Pariisissa allekirjoitetulla rauhansopimuksella. Sen mukaan Suomen oli ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin toimenpiteisiin taatakseen kaikille Suomen oikeudenkäyttöpiirissä oleville henkilöille rotuun, sukupuoleen, kieleen tai uskontoon katsomatta oikeuden nauttia ihmisoikeuksia ja perusvapauksia joihin sisältyvät sananvapaus, paino- ja julkaisuvapaus, vapaus poliittisiin mielipiteisiin sekä kokoontumisvapaus.

Näillä määräyksillä annettiin kansallemme sen kaipaamat ja sille kuuluvat kansanvaltaiset perusoikeudet, joiden luomissa olosuhteissa sillä on mahdollisuus kehittää edelleen yhteiskunnallisia ja valtiollisia olojaan. Samalla sopimuksella vähennettiin oikeiston harjoittamaa väkivallan uhkaa, jolla demokratia oli mitätöity: julistettiin laittomiksi ja hajotettiin suojeluskunta sekä joukko muita sotilaallisia ja sotilasluontoisia järjestöjä.

Rauhansopimuksessa Suomen hallitus lupasi myös olla sallimatta em. järjestöjen uudelleen muodostamisen.

Heti välirauhansopimuksen jälkeen ja jo sitä ennen äärioikeistolaiset ryhtyivät luomaan laajaa asekätkentä- ja sissiorganisaatiota. Näin he rikkoivat rauhansopimusta ja sama toiminta jatkuu uudessa muodossa nykyisinkin.

TKS/ Olli Krannila

Authors

Välirauhansopimuksen solmimisesta 75 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *