Lokakuun 25. päivänä (marraskuun 7. päivä) on kulunut 100 vuotta Venäjän vallankumouksesta. V.I. Leninin ja Venäjän bolševikkipuolueen johtama vallankumous ei ollut mikään porvarien ja antikommunistien väittämä pienen joukon vallankaappaus. Se oli Venäjän ja koko maailman tähänastisen historian merkittävin alistetun luokan ja sorrettujen vallankumous.

Sadan vuoden takaiset vallankumoukselliset päivät olivat jo 1800-luvun lopulta alkaneen kehityksen tulos. Venäjän kansan kärsimyksen mitta täyttyi vähitellen keisarivallasta, maaorjuudesta, kaupunkien työläisten nälästä ja verisistä sodista.

Kansannousuja ja lakkoja oli jo aikaisempinakin vuosina, mutta 1917 oli todellinen vallankumousten vuosi Venäjällä. Se alkoi helmikuun vallankumouksella 22. päivänä (maaliskuun 7. päivä). Esimerkiksi Pietarissa suuret lakot ja mielenosoitukset tempaisivat sadattuhannet työläiset kaduille ja hallitsijoiden palatsien eteen.

Helmikuun vallankumous johti keisari Nikolai toisen eroon ja väliaikaisen hallituksen muodostamiseen. Sen johtoon nostettiin heinäkuun sotilas- ja työläiskapinan jälkeen sotaministeri ja diktaattori Kerenski. Sitten lokakuun 25. päivänä bolševikit nousivat kansan tuella valtaan ja aloittivat ohjelmansa ”Kaikki valta neuvostoille” toteuttamisen.

Pietarissa koolla ollut työläis- ja sotilasneuvostojen toinen kongressi sai kuulla jo samana vallankumouspäivänä V.I. Lenin ilmoituksen: ”Ryhdymme nyt rakentamaan neuvostotasavaltaa”. Leninin alkuvuodet johtama Neuvostoliitto, maailman ensimmäinen sosialistinen valtio oli syntynyt.

Näin työläisille ja maatalouden työntekijöille annettiin ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa ne oikeudet ja edut, joista aikaisempina vuosisatoina olivat saaneet nauttia vain yhteiskunnan eliitti. Vähimmäisturva, koulutus, terveydenhuolto ja sivistys tulivat työväenluokan saataville.

Tänä vuonna 11.-12.8. Pietarissa kokoontunut kommunististen ja työväenpuolueiden 100 vuotta Lokakuun suuresta sosialistisesta vallankumouksesta – konferenssi korosti kaikkia niitä suuria saavutuksia, joita neuvostovallan aikana saavutettiin. Samalla arvioitiin avoimesti myös niitä virheitä, joita tehtiin Neuvostoliiton hajottamisen loppuvuosikymmeninä.
Venäjän Lokakuun vallankumouksen merkitys ei rajoittunut vain Venäjälle ja Neuvostoliittoon. Se kannusti kapitalististen maiden työväenluokkaa taistelussa parempien oikeuksien ja elinehtojen puolesta. Se kannusti myös kolonialismin orjuuttamia kansoja ja siirtomaita vapaustaisteluun kapitalistien ja imperialistien vallan

Työkansan Sanomat 12/2017

Venäjän sosialistisesta vallankumouksesta 100 vuotta

Hakutulokset “Venäjän sosialistisesta vallankumouksesta 100 vuotta

  • 7.11.2017 18:32:sta
    Permalink

    Lokakuun vallankumouksen merkitys on suurempi kuin pelkkä yksittäinen vallankumous yhdessä maassa. Aivan kuten kirjoituksessakin sanotaan, sillä oli laajasti merkitystä työläisten parantuneina olosuhteina Euroopassa, ja on edelleenkin tärkeässä asemassa Latinalaisessa Amerikassa, jossa vallankumouksen tuulet puhaltavat Kuubasta Venezuelaan ja muualle mantereen maihin.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *