Vierumäen punaisten joukkohauta kaivettu auki ja hautarauha rikottu

Versowood Oy:n yksityisen suursahan ja Heinolan kaupungin vaatimus toteutui, kun viime vuoden lokakuussa sahan alueella sijaitseva punaisten joukkohauta avattiin ja hautarauhaa rikottiin. Joukkohauta on vuoden 1918 luokkasodan ajalta. Siinä sekä ainakin kahdessa muussa sahan ja kaupungin omistamalla alueella sijaitsevassa haudassa on aikalaisten mukaan satojen taisteluissa kuolleiden ja teloitettujen viimeinen lepopaikka.

Luvan joukkohaudan kaivamiselle ja vainajien siirtämiselle antoi 2018 marraskuussa Itä-Suomen aluehallintovirasto. Luvasta valitettiin, mutta valitus hylättiin eri oikeusasteissa. Paikallisten heinolaisten yritykset estää haudan avaaminen eivät nekään johtaneet tulokseen.

Lahden kaupunginmuseo oli valmistellut maakuntamuseona lupa-asiaa muinaismuistolain pohjalta, sillä Museovirasto oli aiemmin määritellyt sekä Lahden alueen että muut vuoden 1918 taistelupaikat muinaisjäännöksiksi. Se olisi estänyt 1949 muistokivellä virallistetun haudan kaivamisen.

Myös monet tunnetut asiantuntijat ja historioitsijat ovat julkisesti vedonneet hautapaikan säilyttämisen puolesta. Heidän joukossaan ovat mm. Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva, arkeologian emeritusprofessori Jussi-Pekka Taavitsainen ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Nyt Versowood esittää aluehallintovirastolle, että punavainajista tarvitsisi tehdä lain edellyttämiä dna-testejä eikä tapettujen elossa olevia omaisia jäljittää. Yhtiön mukaan kaikki tulisi liian kalliiksi ja viivästyttäisi sen laajennushanketta.

Vierumäestä on tulossa Santahaminan törkeyden toisinto. Santahaminassa rakennettiin 1920-luvun puolivälissä punaisten joukkohaudan päälle sikala – Vierumäellä halutaan tehdä autojen parkkipaikka. Ja samalla pyyhkiytyvät historian muistista saha-alueen muutkin teloitettujen hautapaikat.

Punaisten joukkohaudan häpäisy on aiheuttanut vuosia kestäneen vastalauseiden vyöryn. Vaikka ne eivät ole estäneet haudan ensimmäistä kaivamista, kamppailua törkeyttä vastaan on jatkettava.

Vierumäen punaisten joukkohauta kaivettu auki ja hautarauha rikottu
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *