Vietnamin itsenäisyys on vallankumouksellisen liikkeen voitto

Vietnam viettää itsenäisyyspäiväänsä perinteisesti 2. syyskuuta. Tuona päivänä vuonna 1945 Vietnam vapautui Ranskan raskaasta siirtomaavallasta. Vietnamilaisille tuo päivä on myös samalla kunnianosoitus Ho Chi Minhille.

Neuvostoliiton Puna-armeijan voitto toisessa maailmansodassa ja Koillis-Kiinassa japanilaisia vastaan vaikutti merkittävästi Aasian vallankumoukselliseen liikkeeseen ja antoi sille uutta uskallusta. Kansalliset vapautustaistelut kehittyivät ja voimistuivat ratkaisevasti.

Huolimatta siirtomaavaltojen ja Yhdysvaltojen yrityksistä lannistaa ja estää näillä alueilla ihmisten taisteluvalmius vapauden puolesta, taistelu jatkui ja voimistui. Vietnamissa tämä  vallankumouksellinen tilanne oli erityisen laaja ja voimakas. Viet Minh ”Vietnamin itsenäisyysliitto” oli Ho Tši Minhin vuonna 1941 perustama liike. Se  pystyi organisoimaan kansan taisteluun ja sen saavutukset ovat historiallisia.

Vietnamin Kommunistinen Puolue päätti 13. elokuuta 1945 yleisestä kansannoususta ja kolme päivää myöhemmin se kutsui koolle  keskuskomitean, joka julisti 10 kohdan periaatteet kansannousun ohjelmaksi.

Ho Tši Minh Vietnamin kansalle

”Hyvät maanmiehet!

Viimeisen neljän vuoden ajan olen kutsunut teitä yhtenäiseen taisteluun, joka on avain itsenäisyyden ja vapauden valloittamiselle. Nyt japanilaiset joukot ovat hajoamassa. Vapautuksen liike  kotimaan pelastamiseksi leviää koko maassa. Vietnamin itsenäisyysliitossa (Viet Minh) on miljoonia jäseniä kaikilla elämänaloilla, intellektuelleja, maanviljelijöitä, työntekijöitä, kauppiaita, sotilaita ja kaikkia etnisiä ryhmiä. Kaikki maanmieheni, nuoret ja vanhat, miehet ja naiset, kävelevät tiukasti yhdessä – ilman eroa mikä on uskonnollinen vakaumus ,heimo tai työ.

Se on suuri askel eteenpäin taistelun historiassa, jota kansamme ovat harjoittaneet vuosisadan ajan vapautensa puolesta.

Mutta emme voi pysähtyä siihen. Taistelumme on erittäin pitkä ja kova. Japanilaisten tappio ei tee meistä itsenäisempää. Meidän on kaksinkertaistettava ponnistelumme. Vain yhtenäisyydellä ja kamppailulla maamme voi palauttaa itsenäisyytensä.

Vietnam on nyt kansojen yhtenäisyyden ja kamppailun esikuvana. Tule Vietnam Minh riveihin, rinnalle, tue sitä ja tee siitä vahvempi.

Vietnamin kansallinen vapautuskomitea vastaa tällä hetkellä väliaikaista hallitusta. Yhdisty sen ympärille, ole valppaana toteuttamaan sen toimia ja politiikkaa koko maassa. Silloin väistämättä kotimaamme palauttaa nopeasti itsenäisyytensä ja kansamme vapauden.

Hyvät maanmiehet!

Aika oli ratkaiseva kansamme kohtaloille. Nouse maanmiehet! Vapauttakaamme  itsemme omalla voimallamme! Lukuisat ihmiset ympäri maailmaa kamppailevat  sen puolesta!

Älkäämme hidastako! Eteenpäin! Eteenpäin maanmiehet! Mennään eteenpäin Viet Minhin lipun alla! ”

Tämä hehkuva kutsu sai suuren kannatuksen ja kylvi siemenen tulevalle.

Eläköön Ho Tshi Minh!

Vietnamin itsenäisyys on vallankumouksellisen liikkeen voitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *