Kommunistisen työväenpuolueen poliittisen toimikunnan ja keskusneuvoston jäsen, puolueen lehden Työkansan Sanomien päätoimittaja Rauno Lintunen totesi puheessaan 13.5.2017 Voitonpäivän juhlassa seuraavaa: 

Olemme viettäneet tänä vuonna Voitonpäivää, joka on vuoden 1945 jälkeen järjestyksessä jo 72. Vaikka toisen maailmansodan jälkeinen aika on ollut imperialististen alueellisten ja paikallisten sotien aikaa, voimme kuitenkin todeta, että kolmas maailmanlaajuinen sota on pystytty välttämään. Tässä mielessä olemme eläneet rauhan, mutta emme vakauden ja edistyksen aikaa.

Voitonpäivän juhlat, marssit ja kulkueet ovat viime vuosina heränneet uuteen eloon ja niiden merkitys on laajentunut  fasismin vastustamisesta ja rauhan puolustamisesta ihmisten henkilökohtaiseksi kannanotoksi.

Neuvostoliiton hajottamisen jälkeinen antifasistien ja rauhanvoimien tappiomieliala on vähitellen väistynyt.  Näin on muuallakin kuin entisen Neuvostoliiton alueella. Imperialismin ja kapitalismin vastaiset voimat, ennen muuta  kommunistiset ja työväenpuolueet, ovat järjestäytyneet yhteisiin kokouksiin ja toimintaan Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.

Me tiedämme, että kapitalismi on synnyttänyt nykyisen imperialismin, ja että imperialistinen kapitalismi synnyttää sodat.  Ne synnyttivät  fasismin 1930-luvulla ja antavat myös tilaa nykyiselle uusnatsismin nousulle.

Samalla kun juhlimme 9.5. Voitonpäivää ja Hitlerin Saksan ja fasismin lyömistä, muistamme  sodan sankareita ja kaikkia uhreja, meidän on koottava voimamme uusnatsismin nousun pysäyttämiseksi. Meidän on oltava valppaita.

Kun kapitalistiset länsimaat ja niitä ohjaileva suurpääoma sallivat fasismin nousun 1930-luvulla, näyttävät ne nyt sallivan myös uusnatsismin nousun valtiotasolla ja eri organisaatioissa. Tämän voimme nähdä nyt esimerkiksi Ukrainassa ja EU:n parlamentissa, missä uusnatsien puolueilla on edustajia.

 

Hyvät Toverit

Meillä Suomessakin yritetään vähätellä ja vääristellä Neuvostoliiton, Neuvostokansan, maan Puna-armeijan ja kommunistisen puolueen uhrauksia ja saavutuksia fasismin ja natsi-Saksan kukistamisessa. Samaa vähättely ja jopa syyllistäminen koskee suomalaisia antifasisteja, kommunisteja ja rauhanvoimia.

Näin ei ole vain Suomessa. Euroopassa ja EU:ssa on voimia, jotka ovat nostaneet 9.5. Voitonpäivän kilpailijaksi esimerkiksi 8.5.1945 tehdyn Elben sopimuksen ja EU:n Eurooppa-päivän.

Kuten tiedämme, Saksan lopullinen antautuminen tapahtui  9.5. 1945 kolme minuuttia yli puolen yön Berliinissä. Antautumisasiakirjan Neuvostoliitolle allekirjoittivat  Saksan asevoimien yliesikunnan päällikkö marsalkka Keitel, suuramiraali Friedeburg ja kenraalieversti Stumpff. Neuvostoliiton puolesta antautumisasiakirjan allekirjoitti ja otti vastaan marsalkka Georgi Zhukov.

Tuo 9.5. antautumisasiakirja oli myös Suomelle ja kaikille työtätekeville uuden ajan alku. Kommunistit, rauhanvoimat ja naapuriystävyyttä kannattaneet demokraattiset järjestöt saivat lailliset toimintaoikeudet.

 

Hyvät Toverit

Olemme saaneet elää ja rakentaa maatamme rauhan oloissa jo 72 vuoden ajan. Elää ja rakentaa rauhassa on taistelun arvoista tulevaisuudessakin. Tässä meidän luotettava kumppanimme on vastakin Venäjän kansa ja sen työtätekevät.

Haluaisin tässä lainata Venäjän Suomen suurlähetystön kahden vuoden takaista toukokuun 9. Voitonpäivän lausuntoa.

“70 vuotta kestänyt rauha erottaa sodan tapahtumat nykypäivästä. Kaikkina noina vuosina Neuvostoliiton ja Suomen suhteissa on määrätietoisesti pyritty hyvän naapuruuden rakentamiseen ja entisen epäluottamuksen ja vihamielisyyden voittamiseen. Kansamme ovat kyenneet jättämään taakseen sotavuosien  vastakkainasettelun ja tajuamaan, että intressiemme yhtenäisyys on vahvempi, kuin hävitykseen ja erillään oloon johtavat trendit.”

Tuo on viisaasti lausuttu ja rakentava pohja naapuriystävyyden ja rauhan säilyttämiseksi.

 

Hyvät Toverit

Kommunistinen työväenpuolue ja puolueen jäsenet toimivat päättävästi Suomessa ja kansainvälisissä yhteyksissä rauhan ja sosialismin puolesta.

Siksi me vastustamme Suomen liittämistä sotaliitto Natoon ja vaadimme maamme irrottamista kaikista Nato-sopimuksista, Naton sotaharjoituksista ja sodista Afganistanissa ja Irakissa.

Siksi me vaadimme Suomen irrottamista EU:sta ja sen rahasta eurosta. Haluamme eroon suurpääoman vallasta, riistosta ja politiikasta. Se on korvattava työväen vallalla, tasa-arvolla,  kansallistamisen politiikalla ja sosialismilla.

Kauan eläköön 9.5. Voitonpäivä ja rauha!

Ei fasismille, uusnatsismille, rotusorrolle ja sodalle!

Voimat kokoon uusnatsismin nousun estämiseksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *