Fasismin lyöminen toisessa maailmansodassa merkitsi Neuvostoliitolle ja sosialismille arvovallan suurta kasvua. Voiton päivä 9.5.1945 ei ollut voiton päivä vain Neuvostoliiton Puna-armeijalle. Se oli voiton päivä kaikille maailman edistyksellisille voimille.

Kunnia kuuluu myös muissa maissa maanalaisuuden oloissa taistelleille kommunisteille ja vastarintaliikkeille, jotka nousivat vastustamaan natsien ja äärioikeiston liittoja ja kansojen alistamista.

S u o m e n  j a Neuvostoliiton 1944 välirauhansopimuksen määräykset  vahvistettiin 1947 Pariisin rauhansopimuksella, jonka osapuolina olivat Liittoutuneet maat ja Suomi. Rauhansopimuksessa määriteltiin Suomi Hitlerin Saksan  liittolaiseksi ja omalta osaltaan vastuulliseksi sodasta.

Poliittiset puheet sekä arviot Suomen erillissodasta väärentävät historiallisia tosiasioita.

Oikeisto värittää kuumeisesti historian lehtiä uudelleen. Edistykselliset voimat voittavat oikeiston hyökkäykset sitä paremmin, mitä laajemmin ymmärretään historiasta käytävän taistelun luonne. Hitlerin Saksan ja fasistien kukistaminen avasi myös suomalaisille tien rauhaan ja demokraattisten vähimmäisoikeuksien sallimiseen. Meille kaikille on suuri kunnia juhlia 9.5. Voiton ja rauhan päivää. (TKS /Olli Krannila))

Työkansan Sanomat 6/2018

Voiton päivä 9.5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *