Sipilän oikeistohallitus valmistelee työsopimuslakiin heikennyksiä, jotka helpottaisivat irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus  on jo päättänyt irtisanomisperusteita muuttavan lakiesityksen antamisesta eduskunnalle. Tämä ”pärstäkerroinlaki” johtaisi mielivaltaan työpaikoilla. Ay-aktiivit ja ammattiliittoihin kuuluvat olisivat 1920-30 lukujen malliin vapaata riistaa.

Nykyinen vielä voimassa oleva työsopimuslaki on peräisin vuodelta 2001. Lakiin kuuluvat määräykset irtisanomisperusteista estävät vain kaikkein pahimmat laittomuudet.

Yrityksillä on jo nyt käytössä laaja kirjo mahdollisuuksia päättää työntekijän ottamisesta ja erottamisesta. On työhönottohaastattelut ja työntekijän taustatietojen hankkiminen jopa Suojelupoliisilta, on koeajat, määräaikaisuudet, yt-neuvottelut, pätkätyöt jne. Irtisanominen on helppoa jo tänäkin päivänä.

Sipilän johtama hallitus on koko kautensa ajan hyökännyt työväestön työsuhdeturvaa ja palkkaehtoja vastaan. Turvan heikennykset ja palkkojen leikkaaminen on tehty kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisen varjolla. Kyse on kuitenkin häpeilemättömästä oikeistopolitiikasta, jonka tavoitteena on yhtiöiden ja rikkaiden kakun kasvattaminen.

SAK:n hallitus kokoontui 3.9. ja totesi, että järjestölliset toimenpiteet aloitetaan, jos Sipilän hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta. SAK ei kuitenkaan keskusjärjestönä ottanut vastuuta vastarinnasta vaan siirsi sen ammattiliitoille. Menettely on jo tavaksi tullutta keskusjärjestöjohdon vätystelyä, jota nähtiin edellisen kerran kiky-sopimuksen ja aktiivimallin hyväksymisen aikana.

Nyt kaikkien ammatillisten keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan suurissa liitoissa on päätetty vastarinnan aloittamisesta irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan.

Ammattiliittojen jäsenistön ja työpaikkojen on oltava jatkossa tiukkana, ettei ay-johto kovien puheiden jälkeen luisu vesitysten ja nahkapäätösten tielle.

 

Työkansan Sanomat 10/2018

Irtisanomisia helpotetaan – SAK siirtää vastatoimet ammattiliitoille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *