Valtion ensi vuoden budjetin koko on hallituksen esityksen mukaan 55,3 miljardia euroa. Budjetin alijäämä, noin 1,4 miljardia euroa, paikataan ottamalla valtiolle lisävelkaa. Suuria lupauksia verojen alentumisesta ei tulla näkemään. Päinvastoin verotus kiristyy yli 100 miljoonalla eurolla.

Verokikkailu ei ole oikeistopolitiikan oloissa mikään uusi asia. Sipilän hallituskin on siinä pelissä mukana. Hallitus korotti vuosina 2016- 17 kovalla kädellä työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksuja, joista yksi on työttömyysvakuutusmaksu. Nyt se esittää ensi vuodelle maksun alentamista 0,8 prosenttiyksikön verran.

Työttömyysvakuutusmaksu ja muut sosiaalivakuutusmaksut eivät olleet kahtena edellisvuonna veroluonteisia maksuja kun niitä korotettiin. Nyt ne ovatkin veroluonteisia, kun niitä alennetaan ja niillä perustellaan veronalentamispuheita?

Kokoomus- ja keskustajohtoisten Stubbin ja Sipilän hallitusten jo aikaisemmin päättämät  perusturvan indeksijäädytykset leikkaavat ensi vuonnakin lapsiperheiltä, eläkeläisiltä, työttömiltä ja muilta vähävaraisilta yli 200 miljoonaa euroa.

Sitä vastoin armeija ja aseet saavat avokätisesti satoja miljoonia lisärahaa. Leikkausten ja jäädytysten jälkiä ei näy missään. Sotamenot nousevat 2019 budjetissa jo yli 3 miljardiin euroon ja yli 5 prosenttiin koko budjetista.

EU-maksuissakaan ei kitsastella. Niihin on varattu ensi vuodelle yli 2 miljardia euroa.

Työkansan Sanomat 10/2018

Oikeistohallitus leikkaa ja ottaa vähävaraisilta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *