Yhdysvalloissa suuri autoteollisuuden työntekijöiden lakko

Yhdysvalloissa noin 48 000 General Motorsin (GM) työntekijää marssi ulos tehtaista ja aloitti 16. syyskuuta keksiyöllä lakon tavoitteenaan painostaa yrityksen johtoa neuvotteluissa uuden työehtosopimuksen allekirjoittamiseksi. Työntekijöiden lakko sulki maan yhdeksässä osavaltiossa 33 tuotantolaitosta ja 22 osien jakeluvarastoa.

Lakosta ilmoitti autoteollisuuden työntekijöiden ammattiliitto United Auto Workers (UAW), koska pitkään jatkuneet neuvottelut eivät tuottaneet toivottuja tuloksia työntekijöille. GM:n johto tuomitsi UAW:n lakon sanomalla, että se oli esittänyt ”vahvan ehdotuksen” uudeksi sopimukseksi.

Ero ammattiliiton ja yhtiön johdon ehdotusten välillä palkoista, etuuksista, työajoista ja työturvallisuudesta oli kuitenkin edelleen suuri, totesi UAW:n varapuheenjohtaja Terry Dates, joka vastaa neuvotteluista. Ne alkoivat jo heinäkuussa ja ovat nyt umpikujassa.

”Tänään olemme vahvoja ja sanomme yhdellä äänellä, että puolustamme jäseniämme ja tämän kansakunnan työväenluokan perusoikeuksia”, sanoi liiton varapuheenjohtaja Dittes.

Jättiyhtiö GM haluaa, että työntekijöille siirtyisi suurempi osa maksettavaksi sen terveydenhuollon kustannuksista ja vaatii lisää tuottavuutta ja joustavuutta tehtaissa.

Syyskuun lakko on ensimmäinen suuri lakko, joka on tapahtunut GM:ssä yli kymmeneen vuoteen. Aikaisempi mobilisaatio oli vuodelta 2007, jolloin 73 000 työntekijää yli 80 autotehtaalla oli lakossa kaksi päivää.

Työkansan Sanomat 11/2019/ Kaisa Laine

Authors

Yhdysvalloissa suuri autoteollisuuden työntekijöiden lakko

Hakutulokset “Yhdysvalloissa suuri autoteollisuuden työntekijöiden lakko

  • 9.10.2019 18:47:sta
    Permalink

    Tällaisista käännösartikkeleista on ollut huutava puute! Kiitos ulkomaantoimittaja Kaisa Laineelle!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *