Ympäristöämme uhkaavat monet vaarat. Silti liian moni ajattelee, että kirjoitukseni aihe on jotenkin etäinen ja siksi sivuutettavissa. Mutta kun siteeraan Albert Einsteinin sanomaa, ”Jos mehiläiset kuolevat sukupuuttoon, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa”, ymmärtää jokainen miten tärkeästä aiheesta on kyse.

Kun ympäristöasiaan hieman syventyy, huomaa miten arvaamattomien ja kohtalokkaiden tapahtumasarjojen edessä olemme. On myös tärkeää tiedostaa uhat ja vaarat, jotta voisimme ne estää tai ainakin viivästyttää ja lieventää niiden toteutumista.

Einsteinin lause liittyy yhteen nyt havaittuun ja julkisuudessa paljon olleeseen aiheeseen, nimittäin mehiläisten vähenemiseen. Varmaa syytä, tai todennäköisemmin syitä, mehiläisten, ampiaisten ja kimalaisten vähenemiseen ei ole vielä löydetty, mutta arvailuja voidaan esittää. Yksi niistä on ympäristön muutos.

Suurin syyllinen ihmiskunta, joka muokkaa elinympäristöä. Erityisesti ympäristön monimuotoisuus kärsii ihmisen toiminnasta. Yhä useammin viljellään paria kasvia. Kukkakedot katoavat hoidettujen nurmikoiden tieltä. Erilaisia hyönteismyrkkyjä (kasviensuojelu- sekä torjunta- aineet) käytetään. Tässäkin osasyynä ihmiskunnan liikakasvu. Se, että kasvavalle väestölle pitää tuottaa yhä enemmän ruokaa.

Myös ihmisten liikkuminen on lisääntynyt. Jokainen autoilija tietää miten paljon auton tuulilasiin kuolee kesän aikana hyönteisiä ja teille sammakoita, liskoja, käärmeitä, oravia, siilejä, jäniksiä, lintuja, jne. Kuinka paljon esimerkiksi Suomenkin autokanta onkaan kolmessa vuosikymmenessä lisääntynyt. Autoja on enemmän ja niillä ajetaan enemmän.

Suomeen tuodaan Virosta paljon mehiläisiä. Tämän kaltainen toiminta lisää tautien ja loisien lisääntymistä ja leviämistä. Ja entäpä seuraukset. Esimerkiksi marjojen, hedelmien tai hunajan saatavuus vähenisi tai loppuisi kokonaan. Kun esimerkiksi mustikan ja omenan sadot jäisivät vähäisiksi, nousisivat näiden tuotteiden hinnat. Tästä seuraisi, että vain rikkailla olisi varaa syödä terveellisesti ja köyhät sairastuisivat yhä useammin esimerkiksi syöpään epäterveellisen ruokavalionsa takia.

On todennäköistä, että nyt huomattu mehiläisten väheneminen koskee todellisuudessa muitakin hyönteislajeja. Myöskin lintujen väheneminen on seurausta hyönteisten vähenemisestä. Luonnossa kaikki liittyy kaikkeen. Olen kuullut Turkissa ja Puolassa käyneiltä, kuinka kissat ovat tappaneet kaikki linnut. Viikon tai parin aikana ovat suomalaiset ihmetelleet äänettömyyttä näissä maissa. Miettikääpä miltä tuntuisi Suomen kesä ilman linnunlaulua. Jälleen kerran välillisenä syyllisenä on ihminen.

Jos halutaan tehokkaasti suojella eläimiä, pitää tiedostaa luonnon- ja ympäristönsuojelun tärkeys. Ktp:n ympäristöohjelmassa vaadimme moottoriurheilun kieltämistä. Tämä säästäisi öljyä ja sitä riittäisi pitempään esimerkiksi työmatkaliikenteen tai autolla kaupassa käyntejä varten. Täytyy osoittaa erityistä matemaattista lahjattomuutta, jos uskoo öljyn riittävän maapallollamme vielä montakin kymmentä vuotta.

Ihmisiä oli vastikään 7 miljardia ja pian 8 miljardia. Liikakalastus uhkaa tappaa kalalajeja sukupuuttoon. Mitä syödään kalojen tilalla. Eikö olisi viisasta pitää huoli kaloista, että ne välttyisivät sukupuutolta. Liikakalastuksen lisäksi kaloihin kohdistuu muitakin paineita. Ilmansaastuminen vaikuttaa myös vesiin. Niin kuin ihmisten käyttämä muovikin.

Avohakkuut edistävät ilmansaastumista ja ilmastonmuutosta. Avohakkuut pitäisi siis lailla kieltää. Alumiinin kierrätys on taloudellisesti suhteellisen edullista, kun taas sen tuottaminen ns. neitseellisesti on kallista. Samoin muovin kierrätys on ympäristölle myönteisempää, kuin sen polttaminen. Tässä kaksi esimerkkiä, jotka osoittavat kierrätyksen tärkeyden.

On selvää, että jotakin pitää tehdä terveen elinympäristön säilyttämiseksi ja ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Jarmo Knuutila

Taipalsaari 

Työkansan Sanomat 12/2018

Ympäristöämme uhkaavat vaarat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *