YYA-sopimuksen solmimisesta 70 vuotta

Suomen ja Neuvostoliiton välinen YYA-sopimus solmittiin 6.4.1948. Tuosta historiallisesta päivästä on nyt kulunut 70 vuotta.

Sopimuksen aikakautta leimasi työväenluokan maailmanlaajuinen eteenpäinmeno. Oli voimakas Neuvostoliitto, oli sosialistinen maailmanjärjestelmä, oli laaja kansallinen vapautusliike kehitysmaissa, oli voimakas poliittinen työväen- ja ammattiyhdistysliike läntisissä kapitalistisissa maissa. Olot olivat maailmassa sen mukaiset, tavallisten ihmisten elämä kohentui, työttömyys oli pientä, sosiaaliturva parani.

Sopimus palveli oikeistovoimien pelottelusta ja vastarinnasta huolimatta maittemme välisten ystävällisten ja luottamuksellisten suhteiden ja myös taloudellisen yhteistyön kehitystä. Sopimus rajoitti myös maamme oikeistovoimien pyrkimyksiä mennä mukaan lännen sotilasliittoihin.

Maatamme on nyt nopeaan tahtiin sidottu länteen, kapitalismin etuihin ja Natoon. Maantiede ei ole kuitenkaan mihinkään kadonnut. Meillä on edelleenkin eräs pisimmistä rajoista, mitä Venäjällä on minkään maan kanssa.

Maailma ei ole tullut turvallisemmaksi vaan päinvastoin turvattomammaksi markkinavoimien sokean myllerryksen myötä. (TKS/Olli Krannila)

Kuva: YYA-sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa 1948 Moskovassa oli paikalla Suiomen ja Neuvostoliiton valtiojohtoa. Allekirjoittamassa M.Molotov, hänen takanaan J.Stalin, jonka vasemmalla puolella M.Pekkala.

Työkansan Sanomat 5/2018

YYA-sopimuksen solmimisesta 70 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *