Kapitalismi synnytti työväenluokan, työväenluokka työväenliikkeen ja työväenliike kommunistisen puolueen (Osa 15)

Työväenluokkaa ei ole aina ollut. Ei ole siis voinut olla työväenliikettäkään. Työväenluokka on kapitalistisen kauden tuote. Suomessa siirtyminen luontaistaloudesta ja käsityötuotannosta koneelliseen suurtuotantoon ja kapitalismiin tapahtui vähitellen mutta väkivaltaisesti.
Vuoden 2018 tammikuussa tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen työväen vallankumouksen ja luokkasodan alkamisesta. Vuoden 1918 vallankumouksen syyt löytyvät vuosikymmeniä jatkuneesta työläisten orjuuttamisesta, riistokapitalismista ja nälkiinnyttämisestä.
Työkansan Sanomat julkaisee nyt viidennentoista osan vuoden 2018 loppuun jatkuvasta artikkelisarjasta, joka käsittelee kapitalismin ja työväenluokan syntyä, työväenliikettä, sen luokkataistelulinjaa, työväen vallankumousta ja luokkasotaa sekä kommunistisen puolueen perustamista.

Suomen Kansanvaltuuskunnan toiminta ja Suomen sosialistisen tasavallan hallinnon rakentaminen ja lakien säätäminen alkoi ripeästi tammikuun 1918 lopulla. Helmikuun aikana tehtiin suuri joukko merkittäviä päätöksiä ja nimityksiä.

Uusia lakeja, asetuksia ja määräyksiä

– Laki torppareiden, lampuotien ja mäkitupalaisten julistamisesta maanomistajista riippumattomiksi.
– Laki korvauksen suorittamisesta työntekijöille vallankumousoloista johtuneiden työnseisausten ajalta..
– Laki kunnallisen tuloveron huojennuksesta vuonna 1918.
– Laki kuolemanrangaistuksen poistamisesta.
– Laki naisen oikeudesta päästä valtion ja kunnan virkoihin ja toimeen.
– Suomen Kansanvaltuuskunnan määräys, koskeva suurten tulojen veron maksuunpanoa.
– Laki kirkollisiin tarkoituksiin menevien verojen ja maksujen lakkauttamisesta.
– Asetus Suomen Pankin (kansallistettu) oikeudesta laajentaa liiketoimintaansa.

Kansanvaltuuskunta antoi 23. helmikuuta 1918 ehdotuksen Suomen uudeksi Valtiosäännöksi. Se jätettiin Työväen Pääneuvostolle (eduskunta) tarkastettavaksi ja päätettäväksi yleistä kansanäänestystä varten.

Valtiosääntöehdotuksen saatelausuma

”Sitten kun Suomen työtätekevä kansa on kukistanut sortovallan ja kunnialla voittanut kansan viholliset, esitetään viipymättä Suomen kansan hyväksyttäväksi uusi Valtiosääntö tämän maan pysyväksi ja ainoaksi perustuslaiksi. Sen hyväksymisestä toimitetaan mahdollisimman pian tänä keväänä yleinen kansanäänestys koko maassa. Kaikki Suomen kansalaiset, jotka ennen nyt kuluvaa vuotta ovat täyttäneet kaksikymmentä ikävuotta, ovat siihen kansanäänestykseen oikeutetut ottamaan osaa. Siinä tulee siis Suomen kansan enemmistö selvästi osoittamaan julki, tahtooko se todellista kansanvaltaa ja minkä vertainen osa siitä enää kannattaa kukistunutta herravaltaa.

Suomen Kansanvaltuuskunta on tätä varten jo valmistamat ehdotuksensa Suomen Valtiosäännöksi ja esittänyt sen tänä päivänä Työväen Pääneuvostolle. Tämä Kansanvaltuuskunnan ehdotus nyt julkaistaan tässä ohella kokonaisuudessaan. Sitten kun Työväen Pääneuvosto on sen tarkastanut ja kohta kohdalta päättänyt, julkaistaan se lopullisessa muodossaan vielä ennen kansanäänestystä kansan arvosteltavaksi, sekä määrätään päivä, milloin kansanäänestys on tapahtuva.

Suomen miehet ja naiset! Teissä on nyt vielä niitäkin, jotka epätietoisina tahi valheellisten tietojen eksyttäminä vierotte työväenluokan vaatimaa kansanvaltaa. Punnitkaa nyt ajoissa, tokko tahdotte tähän maahan suurten yhtiöherrain, pankkikapitalistien ja rusthollarien ahnetta mielivaltaa, tokko tahdotte virkavallan herruutta ja puolimuukalaisten aatelisherrain sortovaltaa. Vapaan Suomen vapaa työmies ei sellaista iestä hartioillaan siedä, vaan taistelee loppuun asti oikean vapautensa ja kansanvallan puolesta. Astukaa tekin epätietoiset ja eksytetyt kansalaiset todellista kansanvaltaa vaatimaan! Niin tulee nopeammin loppu nykyisestä kansalaisveren vuodatuksesta, johon taantumuksellisten herrain hankkeet kansamme syöksivät.”

Ainoastaan nopeasti alkava kansanvaltainen edistys voi nopeasti korjata taistelun hävitykset ja luoda haavat umpeen. Ainoastaan työväenluokan uudestirakentava työ, sen vallankumouksen siunattujen saavutusten turvaaminen, sen oikeuden ja ihanteiden toteuttaminen, voi auttaa kansaamme kauniimpaan tulevaisuuteen.”

Merkittäviä tapahtumia 1918 helmikuussa

Helmikuun aikana Suomen Kansanvaltuuskunnan ja punakaartien hallitsemat alueet vakiintuivat linjalle Pori-Tampere-Viipuri. Alue käsitti koko eteläisen Suomen.

Vaasan porvarillisen senaatin ja valkokaartien hallitsemat alueet käsittivät Vaasa – Tampere-Kuopio linjan yläpuolisen pohjoisen Suomen. Mannerheimin johtamien valkokaartien raakuus, teloitukset ja terrori alkaa paljastua helmikuussa.

1.2. Kansanvaltuuskunta julkaisi väliaikaista oikeuslaitosta koskevan lain. Jokaiseen kuntaan perustettiin vallankumousoikeus. Syytetyllä oli oikeus omaan avustajaan. Kuolemanrangaistus oli kielletty. Oikeudet tuomitsivat useimmiten sakkoihin.

3.2. Mm. Ouluun, Kuopioon, Varkauteen saarroksiin jääneet punaiset joutuvat laskemaan aseensa. Satoja teloitetaan ja Mannerheimin käskystä perustetut keskitysleirit alkavat toimia.

23.2. Kansanvaltuuskunta jättää Työväen Pääneuvostolle esityksen Suomen sosialistisen tasavallan valtiosäännöstä.

25.2.Mannerheimin kiertokirje ja kuulutus valkoisen Suomen oikeudenkäytöstä. Niissä annettiin ohjeita vangitsemisesta ja kuolemanrangaistuksen käytöstä. Ohjeet johtivat laajoihin punavankien teloituksiin.

27.2. Mannerheimin tunnustelut Saksassa tuottavat tulosta. Saksalaiset suostuvat valkoisten avunpyyntöön joukkojen ja raskaan aseistuksen lähettämisestä. (TKS/Rauno Lintunen)

Työkansan Sanomat 3/2018

Kapitalismi synnytti työväenluokan, työväenluokka työväenliikkeen ja työväenliike kommunistisen puolueen (Osa 15)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *