Kommunistisilla ja työväenpuolueilla neuvottelukokous Brysselissä

Euroopan kommunististen  ja työväenpuolueiden edustajat kokoontuivat neuvottelukokoukseen 9.-10. joulukuuta  Brysselissä. Ensimmäisen päivän aiheena oli EU:n parlamentin antikommunistinen päätöslauselma tämän vuoden elokuulta. Toisena päivänä kokoontui em. puolueiden Aloite-järjestön kokous. Kommunistisen työväenpuolueen (Ktp) edustajina  olivat Pavel Tammi ja Andrei Solomko.

Työkansan Sanomat julkaisee ensi vuoden puolella Ktp:n molempina kokouspäivinä käyttämät puheenvuorot. Alla osia 9. joulukuuta käytetystä puheenvuorosta, joka käsitteli vuoden 1938 Munchenin sopimusta, joka avasi fasistiselle Saksalle mahdollisuuden laajentua ja oli ratkaiseva sysäys toisen maailmansodan syttymiseen.

Toverit!

– Eikö ole huvittavaa, kuinka diplomaattinen kompromissi (Molotov-Ribbentropp sopimus 1939) Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan välillä yritetään saada näyttämään poikkeukselliselta, ikään kuin Iso-Britannia ja Ranska eivät olisi jo vuotta ennen tehneet omia sopimuksiaan natsien kanssa? Ja entä Munchenin petos, hyvät Brysselin herrat? On erittäin ironista että Puola, maa joka yrittää näyttäytyä Hitlerin uhrina,  itse valtasi alueita Tsekkoslovakialta vuonna 1938.

Samaan aikaan Puola kieltäytyi päästämään neuvostojoukkoja maansa läpi Tsekkoslovakiaa auttamaan. Natsi-Saksa ei ollut vielä sotilaallisesti voimiensa huipulla vuonna 1938, ja sen murskaaminen olisi ollut vielä helppoa. Tsekkoslovakian liittolaisten Britannian ja Ranskan petokselliset toimet ja Puolan Saksaa myötäilevät teot johtivat lopulta toisen maailmansodan alkamiseen.

– Laitetaan syrjään se tosiasia, että Versailles’n sopimuksen epäkunnioitus Hitlerin toimesta vuonna 1935 oli täydellinen tilaisuus tukahduttaa peto pesäänsä, kun hänen armeijansa käsitti ainoastaan satatuhatta sotilasta, raskaan aseistuksen ja ilmavoimien puutteen ohella. Oli selvää, että Saksasta oli tulossa pääpuskuri kommunismia vastaan, korvaten roolissa Puolan, joka oli myös ennen uhka rauhalle Euroopassa. Nyt puolalaisten provokaattorien perilliset, joita Churchill nimitti Euroopan hyeenaksi, itkevät krokotiilinkyyneliään.

Hillitön on myös Liettuan rooli yhtenä antikommunistisen aloitteen alullepanijoista. Koko sotaa edeltävän ajan Liettua oli kylmän sodan tilassa Puolan kanssa, joka 1920 anneksoi puolet edellämainitun maa-alueesta, mukaanlukien pääkaupunki Vilnan. Liettuan pääkaupungin nykytilasta voidaan kiittää Neuvostoliittoa, joka Puolan romahduksen jälkeen palautti menetetyt alueet Liettualle.

– Tosiasiassa nykyisen antikommunistisen hysterian tarkoitus ei ole paluu vuoden 1939 sopimukseen Moskovassa, vaan paluu vuoden 1975 Helsingin sopimukseen. Vuoden 1939 sopimus, joka de facto määritteli Itä-Euroopan rajat, vahvistettiin uudelleen vuonna 1945 Potsdamin sopimuksessa, ja jälleen vuonna 1975 Helsingin sopimuksessa. Euroopan nykyiset rajat pohjautuvat näihin kolmeen sopimukseen.

Euroopan Unionin epäonnistumisen myötä menneisyyden khimairat (taruhirviöt) nousevat uudelleen kuin vampyyrit haudoistaan. Näemme kuinka omaa fasistoitumistaan läpikäyvä Unkari jakaa passeja läntisen Ukrainan etnisille unkarilaisille. Romania tekee samoin Bukovinassa, ja Balkanin konfliktit ovat oma tragediansa. 

– Marx todisti aikanaan selvästi kapitalismin antagonististen kriisien johtavan sotaan huipentuessaan, ja näemme sen tapahtuvan silmiemme edessä. Villeimmät skenaariot näyttävät käyvän toteen, ja Itä-Euroopasta vaikuttaisi olevan tulossa tulevan konfliktin ruutitynnyri. Meidän täytyy tiedostaa väistämättömän taloudellisen tilanteen rinnalla tapahtuva nopea fasistisoituminen kaikissa entisissä sosialistimaissa.

– Kaikki nämä tapahtumat ovat vain näiden kouristusten airueita, meitä kaikkia lähitulevaisuudessa odottavan kapitalismin airueita. Sen tiellä seisoo vain pieni joukko kommunisteja, mutta kouristusten kasvaessa yhä selvemmiksi myös tuon joukon koko tulee kasvamaan. Porvaristo näyttää yhä selvemmin olevansa kyvytön selviytymään tuotantovoimien kasvusta, heidän tavanomaisten työkalujensa muuttuessa vanhemmiksi. Ristiriitojen ratkaisemiseksi tarvitaan toisenlainen tuotannon järjestelyn muoto. Uusi historiallinen virstanpylväs lähenee lähenemistään.

– Kommunistisen liikkeen, kuin myös kaikkien vasemmistolaisten liikkeiden ja hyväntahtoisten ihmisten, päätehtävä vaikuttaa olevan kaikkien näiden trendien kovaääninen vastustus Euroopan selvästi suuntautuessa sotaa kohti.

Rot front kameraden!

No pasaran!

Työkansan Sanomat 14/2019

Kommunistisilla ja työväenpuolueilla neuvottelukokous Brysselissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.